Βρετανία Υπολογίζει Τριπλασιασμό Κρατικού Χρέους σε Πέντε Δεκαετίες

Η Βρετανία αντιμετωπίζει δυσοίωνες προοπτικές όσον αφορά το κρατικό χρέος, το οποίο αναμένεται να τριπλασιαστεί σε διάστημα 50 ετών, φτάνοντας το 270% του ΑΕΠ. Αυτή η προειδοποίηση προέρχεται από τον επίσημο οργανισμό δημοσιονομικών προβλέψεων της χώρας, εν μέσω της αυξανόμενης πίεσης από τα υψηλά έξοδα στον τομέα της υγείας και την επιβάρυνση εξυπηρέτησης του χρέους λόγω της ανόδου των επιτοκίων.

Ο επίσημος φορέας, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βρετανίας, πιστεύει ότι η γήρανση του πληθυσμού θα οδηγήσει σε διπλασιασμό των δαπανών για την υγεία, φτάνοντας το 14,5% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή του, αυτές οι τάσεις αναμφίβολα θα έχουν επιπτώσεις στη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας, καθιστώντας το χρέος μη βιώσιμο για τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια δημοσιονομική τρύπα ύψους 22 δισ. λιρών, καθώς προετοιμάζεται για τον πρώτο κρατικό προϋπολογισμό της κυβέρνησής της στις 30 Οκτωβρίου. Η υπουργός έχει δηλώσει ότι θα παρουσιάσει έναν προϋπολογισμό που θα περιλαμβάνει αυστηρές περικοπές δαπανών και αύξηση φόρων, γεγονός που προκαλεί ανησυχία και αντιδράσεις από τους βουλευτές των Εργατικών.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού προειδοποιεί ότι αυξανόμενες δαπάνες για την υγεία και τις συντάξεις, οι απαιτήσεις της κλιματικής μετάβασης καθώς και η ραγδαία αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους, θα αυξήσουν τις ανάγκες δανεισμού της χώρας. Οι δαπάνες για την αποπληρωμή τόκων αναμένεται να τετραπλασιαστούν, προσθέτοντας επιπλέον πίεση στα δημόσια οικονομικά.

Η βρετανική οικονομία βρίσκεται σε δύσκολη θέση, με τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν ότι παρέμεινε σε στασιμότητα τον Ιούλιο. Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ενισχύσει την ανάπτυξη, το τοπίο παραμένει απαισιόδοξο. Η υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζει την ανάγκη για σκληρές αποφάσεις σχετικά με την πολιτική φορολογίας και τις κοινωνικές δαπάνες, προκειμένου να αποκτήσει ξανά η οικονομία την σταθερότητα που χρειάζεται.

Η Ρέιτσελ Ριβς διαβεβαίωσε τους Βρετανούς ότι η χώρα μπορεί να επαναφέρει τη σταθερότητα και ότι οι επενδύσεις θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη και καλές θέσεις εργασίας. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι η πολιτική λιτότητας είναι εδώ για να παραμείνει, με την κυβέρνηση να επισημαίνει τη σημασία αυτών των αποφάσεων για το μέλλον της οικονομίας.

Πηγή: kathimerini.gr