Tίτλος: Επιπτώσεις της Ενδεχόμενης Ένταξης της Τουρκίας στους BRICS για το Εξωτερικό Εμπόριο της

Η Τουρκία φαίνεται να έχει καταθέσει αίτηση για ένταξη στους BRICS, το μπλοκ των χωρών που περιλαμβάνει τις Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Βραζιλία και Νότια Αφρική. Ωστόσο, παρατηρούνται εσωτερικές αντιδράσεις σχετικά με αυτό το βήμα, καθώς οι αρχές της χώρας αναγνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να επιφέρει. Ειδικοί τονίζουν ότι οι κύριες εμπορικές συνεργασίες της Τουρκίας είναι με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες για το εξωτερικό της εμπόριο.

Ο επικεφαλής του Κέντρου Ερευνών Οικονομικής και Εξωτερικής Πολιτικής (EDAM), Σινάν Ουλγκέν, επισήμανε ότι οι σχέσεις τουρκικών εξαγωγών και εισαγωγών με την ΕΕ διατηρούν μια ισορροπία, ενώ οι σχέσεις με την Κίνα παρουσιάζουν σοβαρή ανισορροπία. Σύμφωνα με αυτόν, από το 2002 η Τουρκία έχει προσελκύσει συνολικά 188 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένες επενδύσεις, εκ των οποίων τα 142 δισ. προέρχονται από δυτικές χώρες, με 119 δισ. μόνο από την ΕΕ.

Η εισροή κεφαλαίων από τις χώρες BRICS στην Τουρκία κατά την ίδια χρονική περίοδο ανήλθε μόλις σε 14 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη δυνατότητα διατήρησης των οικονομικών σχέσεων με τους δυτικούς εταίρους. Ο Ουλγκέν τόνισε επίσης ότι η ένταξη στους BRICS μπορεί να αλλάξει τη στάση των δυτικών εταίρων όσον αφορά τις επενδύσεις τους στην Τουρκία.

Η τουρκική εφημερίδα Dunya, αναλύοντας την κατάσταση, τόνισε ότι η Τουρκία παρουσιάζει πλεόνασμα στο εμπόριο με τη Δύση και έλλειμμα με τις χώρες BRICS. Το έλλειμμα με τη Ρωσία είναι 58 δισεκατομμύρια δολάρια και με την Κίνα 38 δισ., οδηγώντας σε συνολικό έλλειμμα 45,2 δισ. δολαρίων. Σημείωσε επίσης ότι το ερώτημα είναι αν η Τουρκία θα ακολουθήσει έναν νέο δρόμο ή αν θα προσπαθήσει να προσαρμοστεί στις νέες διεθνείς συνθήκες.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η αίτηση ένταξης της Τουρκίας στους BRICS προήλθε από την απογοήτευσή της για την καθυστερημένη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, καθώς η Τουρκία είναι επισήμως υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ από το 2005.

Πηγή: kathimerini.gr