Στήριξη της Κινεζικής Οικονομίας με Νέο Πακέτο Μέτρων από τη Λαϊκή Τράπεζα
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε χθες το μεγαλύτερο πακέτο μέτρων στήριξης μετά την πανδημία, στοχεύοντας στον αναζωογόνηση του δανεισμού προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Σκοπός της ενέργειας αυτής είναι να αντιμετωπιστεί η κρίση στην αγορά στέγης, να τονωθεί η κινεζική οικονομία και να αποτραπεί η παγίδα του αποπληθωρισμού στην οποία φαίνεται να έχει εισέλθει η χώρα τον τελευταίο χρόνο.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην κινεζική οικονομία είναι ανησυχητικές, καθώς η ανάπτυξη έχει καθηλωθεί σε χαμηλά επίπεδα, η ανεργία αυξάνεται, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, και η κατανάλωση συνεχίζει να μειώνεται. Ειδικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι οι αποφάσεις αυτές ενδέχεται να μην είναι επαρκείς για να αντιστρέψουν τη συνεχιζόμενη επιβράδυνση της οικονομίας. Πολλοί εκτιμούν ότι η Κίνα ενδέχεται να μην επιτύχει τον στόχο της για ανάπτυξη 5% φέτος.

Η κεντρική τράπεζα μείωσε τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια από το 1,7% στο 1,5% και χαλάρωσε τους περιορισμούς για τα στεγαστικά δάνεια, μειώνοντας την ελάχιστη προκαταβολή για την αγορά κατοικίας. Επιπλέον, επιτρέπει στις τράπεζες να πωλούν μεγαλύτερο τμήμα του ενεργητικού τους και να διατηρούν χαμηλότερα αποθεματικά, απελευθερώνοντας έτσι κεφάλαια ύψους 140 δισ. δολαρίων για επενδύσεις σε δάνεια.

Η κρίση στην αγορά ακινήτων, η οποία ξεκίνησε το 2021, έχει πλήξει σοβαρά την οικονομία της Κίνας, δεδομένου ότι ένα μεγάλο ποσοστό των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών είναι επενδεδυμένο σε ακίνητα. Σύμφωνα με αναλύσεις, τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κατάσταση αβεβαιότητας αναφορικά με τα εισοδήματά τους είναι απίθανο να αναλάβουν περισσότερα χρέη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι αναλυτές της Gavekal Dragonomics επισημαίνουν την ανάγκη για περισσότερα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης. Παρά τις πρόσφατες ανακοινώσεις, η ζήτηση για δάνεια παραμένει υποτονική, και οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι η τρέχουσα κατάσταση δεν ενθαρρύνει τον νέο δανεισμό.

Για την τόνωση των χρηματιστηρίων, η Τράπεζα της Κίνας εισάγει και άλλα μέτρα, όπως ένα πρόγραμμα που ξεκινάει με 500 δισ. γουάν (περίπου 70 δισ. δολάρια), για να διευκολύνει την πρόσβαση σε χρηματοδότηση των επενδυτικών και χρηματιστηριακών εταιρειών, καθώς και ένα ταμείο 300 δισ. γουάν (42 δισ. δολάρια) για τη χορήγηση φθηνών δανείων στις εμπορικές τράπεζες.

Πηγή: kathimerini.gr