Προοπτικές συγχωνεύσεων στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα με την πιθανή εξαγορά της Commerzbank από την UniCredit

Μια ενδεχόμενη εξαγορά της Commerzbank από τη UniCredit θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για επιπλέον συγχωνεύσεις και εξαγορές στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα. Αυτή η δυναμική θα μπορούσε να ενισχύσει τις αποτιμήσεις των μετοχών των τραπεζών που θεωρούνται πιθανοί στόχοι, σύμφωνα με αναλυτές της JPMorgan Chase & Co. Σε σημείωμά τους, αναφέρουν ότι ιστορικά οι συγχωνεύσεις στον τραπεζικό τομέα τείνουν να προκαλούνται από προηγούμενες συμφωνίες. Ανάμεσα στις τράπεζες που ενδέχεται να είναι υποψήφιες περιλαμβάνονται οι Banco BPM και Banca Monte dei Paschi di Siena της Ιταλίας, η Societe Generale της Γαλλίας, η Banco Comercial Portugues της Πορτογαλίας και η Standard Chartered στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η JPMorgan έχει αναβαθμίσει την αξιολόγηση της Commerzbank σε overweight, σημειώνοντας ότι η μετοχή θα μπορούσε να φτάσει τα 17,6 ευρώ, αυξάνοντας την αξία της κατά περίπου 20% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της προηγούμενης ημέρας. Οι μετοχές της Commerzbank σημείωσαν σημαντική άνοδο 17% μετά την είδηση ότι η UniCredit εξασφάλισε ποσοστό 9% στην τράπεζα και σκοπεύει να ξεκινήσει συνομιλίες για πιθανή εξαγορά.

Ωστόσο, πηγές από το Bloomberg αναφέρουν ότι το εκτελεστικό συμβούλιο της Commerzbank επανεξετάζει την αμυντική στρατηγική του, καθώς φαίνεται ότι η προσέγγιση αυτή το έχει πιάσει εξαπίνης. Μια συγχώνευση των δύο τραπεζών θα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της μεγαλύτερης τράπεζας στη Γερμανία, έχοντας υπερβεί τη Deutsche Bank. Εκπρόσωποι των εργαζομένων αναμένεται να προσπαθήσουν να αποκτήσουν πολιτική υποστήριξη για να εμποδίσουν αυτή τη συμφωνία, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι η Commerzbank θα έπρεπε να αναζητήσει συνεργασία με μια γαλλική τράπεζα, αντί να προχωρήσει με τη UniCredit.

Η Commerzbank θεωρείται στρατηγικά ενδιαφέρουσα για τη UniCredit, λόγω του μεγέθους της στη γερμανική αγορά καθώς και των δραστηριοτήτων της στην Πολωνία. Ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Αντρέα Ορσέλ, έχει δηλώσει κατά το παρελθόν την επιθυμία της τράπεζας να εξελιχθεί σε μια «Τράπεζα της Ευρώπης».

Πηγή: kathimerini.gr