Οικονομικοί Κίνδυνοι από την Κλιματική Αλλαγή: Πώς Η Υπερθέρμανση Πλήττει Πλουσιότερους και Φτωχότερους Καταναλωτές

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση από το Ινστιτούτο Ερευνών του Πότσνταμ για τον Αντίκτυπο του Κλίματος, οι πλούσιοι καταναλωτές αναμένεται να αντιμετωπίσουν αυξημένους οικονομικούς κινδύνους στο μέλλον, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που προκαλούνται από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ο Αντερς Λέβερμαν, ένας από τους ερευνητές της έκθεσης, επισημαίνει ότι οι κίνδυνοι αυτοί ενδέχεται να επηρεάσουν κυρίως τις ανεπτυγμένες οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ και οι χώρες της Ε.Ε., καθώς οι πλούσιοι έχουν συνήθως υψηλότερη κατανάλωση.

Παράλληλα, οι φτωχότερες κοινωνικές ομάδες είναι αυτές που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, καθώς οι επιπτώσεις της καθιστούν τα είδη πρώτης ανάγκης πιο ακριβά και δύσκολο να βρεθούν. Η έκθεση επισημαίνει ότι οι πλουσιότεροι καταναλωτές, οι οποίοι αγοράζουν περισσότερα προϊόντα, θα αρχίσουν επίσης να αντιλαμβάνονται τις μεταβολές και την αύξηση τιμών που προκαλούνται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο Λέβερμαν αναφέρει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα έχει σοβαρές συνέπειες στην παραγωγή αγαθών, γεγονός που θα επηρεάσει τη διαθεσιμότητά τους και θα αυξήσει το κόστος. Οι οικονομίες σε ανάπτυξη, όπως η Βραζιλία και η Κίνα, είναι επίσης ιδιαίτερα ευάλωτες λόγω των διακυμάνσεων που προκαλεί η κλιματική κρίση.

Η έκθεση καταλήγει στο ότι οι αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στους πλούσιους καταναλωτές θα μπορούσαν να επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, το κύριο ζητούμενο παραμένει πώς θα μειωθεί ο αντίκτυπος αυτής της κρίσης στα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού.

Πηγή: kathimerini.gr