Οι Προκλήσεις και οι Ευκαιρίες για την NextEra Energy Εν μέσω Καταιγίδων στην Ηλεκτρική Ενέργεια των ΗΠΑ
Ισχυροί άνεμοι έχουν δυσκολέψει τις συνθήκες για τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Καμία εταιρεία δεν απεικονίζει καλύτερα τόσο τις προκλήσεις όσο και τις ευκαιρίες από την NextEra Energy, μία από τις πιο επιδραστικές επιχειρήσεις του τομέα με αξία 170 δισεκατομμυρίων δολαρίων και έδρα τη Φλόριντα. Η επιχείρηση υπήρξε θύμα δύο διαδοχικών τυφώνων μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες.

Η Florida Power & Light (FP&L), που ανήκει στην NextEra, συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στα κέρδη της επιχείρησης πέρυσι, με ποσοστό περίπου 60%. Ωστόσο, η κατάσταση επιδεινώνεται, καθώς πάνω από 3 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις βρέθηκαν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μετά τον τυφώνα «Μίλτον». Η αποκατάσταση των ζημιών αναμένεται να είναι δαπανηρή, με τις ρυθμιστικές αρχές να πρέπει να εγκρίνουν τυχόν εναλλακτικά κονδύλια για τις ανάγκες ανασυγκρότησης.

Παρά τη δυσκολία που προκαλούν οι αναταραχές αυτές, η NextEra απολαμβάνει και ορισμένα οφέλη. Η βιομηχανία είχε προηγηθεί μίας μακράς περιόδου με ηλιοφάνεια, και οι δείκτες των κοινών ωφελειών ενισχύθηκαν κατά 42% μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, υπερβαίνοντας τις τεχνολογικές και τηλεπικοινωνιακές εταιρείες στο S&P 500. Η NextEra ξεπέρασε τις προσδοκίες με την προσθήκη 23 gigawatts ενέργειας και αποθήκευσης, που ενώνεται με τα 35 gigawatts που ήδη χρησιμοποιεί.

Επιπλέον, η τεχνητή νοημοσύνη έχει βελτιώσει το κλίμα για τους παρόχους ενέργειας, με την αυξημένη ζήτηση από εργοστάσια και κέντρα δεδομένων δυστυχώς να έρχεται σε αντίθεση με την αναστάτωση που προκαλούν οι φυσικές καταστροφές. Ταυτόχρονα, η προοπτική μείωσης των επιτοκίων καθιστά τις αποδόσεις πιο ελκυστικές, γεγονός που ενδέχεται να προσφέρει νέα στήριξη στην αγορά.

Ωστόσο, η FP&L δεν είχε προλάβει να ολοκληρώσει την αποκατάσταση από τον τυφώνα «Ελεν» πριν έρθει η επόμενη ταλαιπωρία από τον «Μίλτον». Όπως είναι φυσικό, η πίεση στους πολιτικούς της Φλόριντα να αναθεωρήσουν τα κόστη των κοινών ωφελειών αυξάνεται, καθώς οι ιδιοκτήτες σπιτιών πληρώνουν ήδη τα υψηλότερα ασφάλιστρα στην αμερικανική αγορά.

Η κλιματική αλλαγή ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις, προκαλώντας μεγαλύτερες ζημιές και καθυστερώντας ή ανατρέποντας την αύξηση του πληθυσμού στη Φλόριντα. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα έσοδα της NextEra. Πηγή: kathimerini.gr