Ο Κόσμος του Λιθίου και οι Αποφάσεις του Τιγκ Ιγκαν για το Μέλλον
Θέλει να γίνει «βασιλιάς του λιθίου», να αναζητήσει την προεδρία και να ζήσει μέχρι τα 150. Ωστόσο, ο 36χρονος Τιγκ Ιγκαν, ιδρυτής και CEO της Energy Exploration Technologies (EnergyX), πρώτα πρέπει να εκπληρώσει την υποσχέσή του να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη εταιρεία λιθίου στον κόσμο, αν και δεν έχει εμπειρία στην εξόρυξη ή τη χημική μηχανική. Η EnergyX προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την αύξηση της ζήτησης για λιθίο, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για κατασκευές μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων.

Η φετινή χρονιά υπήρξε δύσκολη για τις εταιρείες του κλάδου, καθώς οι τιμές κατέρρευσαν και οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων παρουσίασαν επιβράδυνση. Παρ’ όλα αυτά, ο Ιγκαν πιστεύει σθεναρά στην ενεργειακή μετάβαση και δεν ενδιαφέρεται να εισέλθει στην αγορά του λιθίου για γρήγορο κέρδος. “Μπήκα γιατί πιστεύω θεμελιωδώς στην ενεργειακή μετάβαση”, δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ο Ιγκαν είναι γνωστός για την υπερβολική του φιλοδοξία. Στις προσωπικές του επιδιώξεις περιλαμβάνεται η καταβολή προσωπικών προσπαθειών για μια πιθανή ανάπτυξη της ζωής του έως τα 150 χρόνια, μέσω συχνών αθλητικών δραστηριοτήτων και γονιδιακής θεραπείας. Στο παρελθόν, αυτός ο πρώην αθλητικός πράκτορας δοκίμαζε διάφορες επαγγελματικές κατευθύνσεις πριν επικεντρωθεί στην εξόρυξη λιθίου. Η EnergyX έχει λάβει επενδύσεις από τον επιχειρηματικό βραχίονα της General Motors και έχει πετύχει σημαντική αποτίμηση της τάξης των 525 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η εταιρεία είναι εγκατεστημένη στο Πουέρτο Ρίκο και έχει μια ερευνητική μονάδα στο Τέξας, που διαθέτει καινοτόμες τεχνικές, όπως η άμεση εξαγωγή λιθίου. Αυτός ο τρόπος παραγωγής επιδιώκει να είναι ταχύτερος και αποτελεσματικότερος από τις παραδοσιακές μεθόδους, αν και η τεχνολογία αυτή δεν έχει αναγνωριστεί ως επιχειρηματικά βιώσιμη ακόμα.

Η EnergyX έχει ήδη αποκτήσει τα δικαιώματα για εξόρυξη περισσότερων από 100.000 στρεμμάτων γης στη Χιλή και ανακοίνωσε σχέδια για έργο παραγωγής λιθίου με επιχορήγηση 5 εκατομμυρίων δολαρίων από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ. Κλείνοντας συνεχώς νέες συμφωνίες, ο Ιγκαν αποδεικνύει ότι η έλλειψη εμπειρίας του ισοσκελίζεται με τις τολμηρές κινήσεις του.

Εν τω μεταξύ, η Rio Tinto, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης παγκοσμίως, δημοσιοποίησε τη δυνατότητα απόκτησης της αμερικανικής εταιρείας παραγωγής λιθίου Arcadium. Αν η συμφωνία υλοποιηθεί, θα ενισχύσει τη θέση της Rio Tinto στους μεγαλύτερους προμηθευτές λιθίου παγκοσμίως. Η Arcadium ανήκει στις δυναμικές εταιρείες του κλάδου, με χρηματιστηριακή αξία 3,31 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγή: kathimerini.gr