Νέα Μείωση Επιτοκίων από την ΕΚΤ: Στρατηγική Προσαρμογής στην Αποκλιμάκωση του Πληθωρισμού και τη Συνοδεία Ανάπτυξης

Επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε μείωση του βασικού επιτοκίου της κατά 25 μονάδες βάσης, φτάνοντας το 3,5%. Αυτή η απόφαση έρχεται σε μια περίοδο αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ο οποίος διαμορφώνεται στο 2,2%, καθώς και εν μέσω ανησυχιών για υποτονική ανάπτυξη. Το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει αποφασισμένο να διασφαλίσει την επανεξισορρόπηση του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, στην πολυάριθμη αξιολόγησή του, κρίνει πλέον ότι είναι ενδεδειγμένο να προχωρήσει σε μια ακόμη κίνηση ως προς την ήπια αλλαγή της νομισματικής πολιτικής. Τα πρόσφατα στοιχεία ευθυγραμμίζονται με τις προσδοκίες, ενώ οι προβλέψεις των ειδικών επιβεβαιώνουν προηγούμενες εκτιμήσεις. Ο γενικός πληθωρισμός αναμένεται σε 2,5% το 2024, 2,2% το 2025 και 1,9% το 2026.

Η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας υποδεικνύει ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί με ρυθμό 0,8% το 2024, επιταχύνοντας σε 1,3% το 2025 και 1,5% το 2026, μια ελαφρά αναθεώρηση προς τα κάτω συγκριτικά με τις προηγούμενες αναλύσεις. Αυτό συνδέεται κυρίως με τη μικρότερη υποστήριξη της εγχώριας ζήτησης για το προσεχές διάστημα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει την πρόθεση να διατηρήσει τα επιτόκια πολιτικής σε περιοριστικά επίπεδα όσο χρειαστεί για την επίτευξη του στόχου του 2% στον πληθωρισμό. Σύμφωνα με την προαναφερθείσα στρατηγική, οι αποφάσεις θα στηρίζονται στα πρόσφατα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά δεδομένα, καθώς και στην εκτίμηση του υποκείμενου πληθωρισμού.

Η ΕΚΤ έχει αρχίσει τον κύκλο νομισματικής χαλάρωσης από τον Ιούνιο, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αναμένεται να λάβει την επόμενη εβδομάδα αποφάσεις που μπορεί να επηρεάσουν τη νομισματική πολιτική. Επί του παρόντος, οι αναλυτές εκτιμούν πως η Fed είναι πιο πιθανό να προχωρήσει σε ήπια μείωση του 0,25% από ότι σε δραστική παρέμβαση.

Στον απόηχο αυτών των εξελίξεων, οι προοπτικές του πληθωρισμού είναι σημαντικά καθοριστικές, καθώς ο εγχώριος πληθωρισμός παραμένει υψηλός και οι μισθοί αυξάνονται. Οι συνθήκες χρηματοδότησης διατηρούνται αυστηρές, ενώ η οικονομική δραστηριότητα παραμένει υποτονική, επισημαίνοντας τη χαμηλή ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις.

Στο τέλος, η ΕΚΤ δεσμεύεται να προσαρμόσει την πολιτική της σύμφωνα με την κίνηση της οικονομίας, χωρίς να προσανατολίζεται προς μια προκαθορισμένη πορεία για τα επιτόκια. Ορόσημο θα είναι οι εξελίξεις στην αγορά καθώς και η συνολική οικονομική εικόνα.

Πηγή: kathimerini.gr