Μείωση εσόδων από πετρέλαιο και αέριο για τη Ρωσία μέχρι το 2027
Η ρωσική κυβέρνηση αναμένει μείωση των εσόδων από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 14% από το τρέχον έτος έως το 2027. Η πτώση αυτή θα προκληθεί από τη μείωση των τιμών της ενέργειας και την εισαγωγή μιας πιο ελαστικής φορολογικής πολιτικής για τη Gazprom, τον κολοσσό του ρωσικού αερίου.

Ειδικότερα, για το επόμενο έτος, οι προβλέψεις δείχνουν ότι η ρωσική βιομηχανία υδρογονανθράκων θα προσφέρει 118 δισ. δολ. στην οικονομία της χώρας από φόρους, ποσό που είναι μειωμένο κατά 3,3% σε σύγκριση με τις σημερινές εκτιμήσεις. Παράλληλα, τα ετήσια έσοδα στο μέλλον αναμένονται επίσης να συνεχίσουν να μειώνονται.

Αυτή η προοπτική έχει σημαντικές συνέπειες για τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία και για τις συνεχώς αυξανόμενες δαπάνες της για άμυνα και στρατιωτικές δυνάμεις. Τα έσοδα από τις εξαγωγές ενέργειας είχαν μέχρι στιγμής προσφέρει στο Κρεμλίνο τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις, σε μια συγκυρία όπου ο πόλεμος εισέρχεται στο τρίτο έτος, με τις Δυτικές χώρες να παρέχουν δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία και να επιβάλλουν κυρώσεις στη Μόσχα για να περιορίσουν τη δυνατότητά της να συνεχίσει τη σύγκρουση.

Πηγή: kathimerini.gr