«Μαζικές Απολύσεις στη Northvolt λόγω Κρίσης Ρευστότητας»
Η σουηδική εταιρεία Northvolt ανακοίνωσε πρόσφατα την πρόθεσή της να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις, μειώνοντας το παγκόσμιο προσωπικό της κατά 20%, ήτοι 1.600 θέσεις. Αυτή η απόφαση προήλθε από την πίεση που ασκείται ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης κρίσης ρευστότητας που αντιμετωπίζει η επιχείρηση. Η Northvolt έχει βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρές δυσκολίες στην προσπάθειά της να δημιουργήσει μια ευρωπαϊκή βιομηχανία μπαταριών για ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Η ανάγκη για αναδιάρθρωση είναι εμφανής, καθώς η Northvolt είναι σε συζητήσεις με πιστωτές και επενδυτές για νέες χρηματοδοτικές συμφωνίες. Οι προκλήσεις που βιώνει περιλαμβάνουν πτώση στην παραγωγή και επιβράδυνση στη ζήτηση ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Επιπλέον, αντιμετωπίζει σφοδρό ανταγωνισμό από τις κινεζικές βιομηχανίες. Το συνολικό χρέος της έχει πλέον υπερβεί τα 13 δισ. δολ. μετά από ένα πρόσφατο πράσινο δάνειο ύψους 5 δισ. δολ.

Στην κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε η ανησυχία σχετικά με τις συνθήκες εργασίας στις εγκαταστάσεις της, μετά από δυσάρεστα περιστατικά, όπως το θάνατο δύο εργατών και τον τραυματισμό άλλων. Καταγράφηκαν επίσης ακυρώσεις σημαντικών παραγγελιών από πελάτες όπως η BMW, η οποία τον Ιούνιο ανέστειλε παραγγελία αξίας 2,1 δισ. δολ. Την ίδια στιγμή, η Scania, κύριος επενδυτής της Northvolt, εξέφρασε ανησυχίες για καθυστερήσεις στις παραγγελίες.

Η Northvolt τόνισε ότι, παρά τις απολύσεις, παγώνει και τα σχέδια αύξησης της παραγωγής στην κύρια μονάδα της στη βόρεια Σουηδία, κάτι που αναμένεται να πλήξει περαιτέρω την οικονομική της κατάσταση, καθώς μια αύξηση της παραγωγής θα προσέφερε αναγκαία έσοδα. Πρόσφατα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι σκοπεύει να εξασφαλίσει 737 εκατ. δολ. από την αγορά για να καλύψει μισθολογικές υποχρεώσεις.

Πηγή: kathimerini.gr