Καταγραφή Εξαιρετικών Διανυκτερεύσεων Ξένων Τουριστών σε Δημοφιλείς Προορισμούς της Ευρώπης
Σύμφωνα με τα δεδομένα της Eurostat για το 2023, η πλειονότητα των διανυκτερεύσεων από ξένους τουρίστες συγκεντρώνεται σε δέκα δημοφιλείς προορισμούς στην Ε.Ε., που καλύπτουν πάνω από το ένα τρίτο του συνόλου των διανυκτερεύσεων. Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται τα Κανάρια Νησιά στην Ισπανία με 83,2 εκατ. διανυκτερεύσεις, ακολουθούν οι Βαλεαρίδες Νήσοι και οι παραλίες της Κροατίας.

Οι ελληνικές περιοχές όπως το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη επίσης κατατάσσονται στους πιο δημοφιλείς προορισμούς, μαζί με τις ισπανικές περιοχές της Καταλωνίας και Ανδαλουσίας, την ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, το Βενέτο στην Ιταλία και το Τιρόλο στην Αυστρία. Αυτές οι δέκα περιοχές παρουσίασαν το 37,6% των διανυκτερεύσεων ξένων τουριστών το 2022, σε μια χρονιά-ρεκόρ για τον τουριστικό τομέα.

Επιπλέον, σε 58 από τις 231 περιοχές της Ε.Ε., ο αριθμός των διανυκτερεύσεων από ξένους τουρίστες ξεπέρασε αυτόν των εσωτερικών επισκεπτών. Αυτό καταδεικνύει τη μεγάλη σημασία των ξένων τουριστών, ιδίως σε επτά δημοφιλείς προορισμούς της Ε.Ε., περιλαμβανομένων ορισμένων ελληνικών. Συγκεκριμένα, οι περιοχές όπως η Κρήτη (94,5%), τα Νησιά Ιονίου (93,6%) και το Νότιο Αιγαίο (92%) σημείωσαν εξαιρετικά υψηλά ποσοστά διανυκτερεύσεων από ξένους επισκέπτες.

Αντίθετα, οι περιοχές με τον υψηλότερο αριθμό διανυκτερεύσεων από κατοίκους της χώρας ήταν τα περίχωρα του Παρισιού, οι γαλλικές Άλπεις και η Γαλλική Ριβιέρα.

Πηγή: kathimerini.gr