«Η σημασία της ισότητας των φύλων για την πράσινη μετάβαση στην επιστήμη και την τεχνολογία»
Το κλείσιμο της «φυλετικής ψαλίδας» σε τομείς όπως η επιστήμη, η τεχνολογία, η μηχανική και τα μαθηματικά είναι ζωτικής σημασίας για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης και τη δημιουργία ενός πιο περιεκτικού περιβάλλοντος. Παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι γυναίκες συνεχίζουν να είναι υποεκπροσωπούμενες στους τομείς STEM, γεγονός που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην πρόσβασή τους σε πράσινες θέσεις εργασίας.

Οι γυναίκες κατέχουν μόλις το 6% των πράσινων θέσεων εργασίας σε προηγμένες οικονομίες, σε αντίθεση με το 20% των ανδρών. Αυτή η ανισότητα είναι πιο έντονη στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες. Οι πράσινες θέσεις εργασίας προσφέρουν μεγαλύτερες απολαβές, ανεξαρτήτως εκπαίδευσης και εμπειρίας, κάτι που καθιστά την υποεκπροσώπηση των γυναικών σε αυτούς τους τομείς ακόμη πιο ανησυχητική.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι χώρες με υψηλότερο ποσοστό γυναικών με εκπαίδευση STEM και καλύτερες πολιτικές για την ισότητα των φύλων τείνουν να πετυχαίνουν μεγαλύτερες μειώσεις στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να έχουν πιο αποτελεσματικές πολιτικές για το κλίμα. Η ανάλυση δείχνει ότι οι άνδρες, οι οποίοι κατέχουν περίπου το 70% των ρυπογόνων θέσεων εργασίας, κινδυνεύουν επίσης να επηρεαστούν από τη μετάβαση σε πιο πράσινες και βιώσιμες βιομηχανίες, καθώς ενδέχεται να χάσουν τις θέσεις τους με την εφαρμογή κλιματικών στόχων και πολιτικών.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να αναλάβουν δράση για να μειώσουν τα εμπόδια και να ενθαρρύνουν τις γυναίκες να σπουδάσουν και να ασχοληθούν με τους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας. Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η ίση πρόσβαση σε πράσινες θέσεις εργασίας, ώστε η μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια να είναι πραγματικά περιεκτική.

Πηγή: kathimerini.gr