Η Οικονομική Υγεία των ΗΠΑ και η Επίδραση στη Χρηματοπιστωτική Αγορά Μετά τις Μειώσεις Επιτοκίων

Η πρόσφατη ύφεση στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ έχει προκαλέσει σημαντική αστάθεια στον χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500. Οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη αντικατοπτρίζονται στην πτώση των τιμών των εμπορευμάτων, με το πετρέλαιο Brent να κυμαίνεται κοντά σε χαμηλά επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από το τέλος του 2021. Η ανασφάλεια σχετικά με τη δυνατότητα της ανάπτυξης να επανέλθει ή αν δείχνει σημάδια σοβαρής επιβράδυνσης ενισχύει τις προσδοκίες των αγορών για μελλοντικές περικοπές επιτοκίων.

Η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να αρχίσει τη μείωση των επιτοκίων αναμένεται σήμερα, μετά από μια περίοδο που τα επιτόκια έχουν αυξηθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών. Οι αγορές εκτιμούν ότι η νομισματική χαλάρωση μπορεί να φτάσει τις 250 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του 2025, σύμφωνα με τα στοιχεία του LSEG. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι οι μετοχές του S&P 500 τείνουν να υποχωρούν κατά μέσο όρο 4% τους έξι μήνες μετά την πρώτη μείωση επιτοκίων εάν η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, ενώ σε περιόδους χωρίς ύφεση οι μετοχές σημειώνουν αύξηση κατά 14%.

Τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ παρουσιάζουν καλύτερες αποδόσεις κατά τη διάρκεια υφεσιακών φάσεων, καθώς οι επενδυτές στρέφονται στην ασφάλεια που προσφέρουν αυτά τα ομόλογα. Ταυτόχρονα, το δολάριο μπορεί να ενδυναμωθεί λιγότερο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, με την απόδοσή του να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την οικονομία των ΗΠΑ και τις ενέργειες άλλων κεντρικών τραπεζών. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, το δολάριο αποδίδει καλύτερα όταν οι ΗΠΑ προχωρούν σε επιτοκιακές περικοπές σε συνδυασμό με άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, ενώ οι κύκλοι μείωσης επιτοκίων χωρίς ευρεία συνεργασία των κεντρικών τραπεζών οδηγούν συχνά σε χειρότερες επιδόσεις του νομίσματος.

Οι σημερινές οικονομικές συνθήκες δείχνουν ότι η υγεία της αμερικανικής οικονομίας θα είναι κρίσιμη για την επιτυχία των μέτρων χαλάρωσης που σχεδιάζει η Fed. «Αν οι προηγούμενοι κύκλοι χαλάρωσης επιβεβαιωθούν, οι προσδοκίες μας για επιθετικές περικοπές επιτοκίων χωρίς σημαντική οικονομική επιδείνωση μπορεί να οδηγήσουν σε ισχυρές αποδόσεις για τις μετοχές», δήλωσε ο Τζέιμς Ρέιλι από την Capital Economics.

Πηγή: kathimerini.gr