Η Ευρώπη μετά την Ρωσική Εισβολή: Από την Εξάρτηση στην Αναζήτηση Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας
Από τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, οι αλλαγές στην Ευρώπη όσον αφορά τους υδρογονάνθρακες και την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία έχουν υπάρξει καθοριστικές. Μέχρι το 2021, περίπου το 40% των συνολικών ευρωπαϊκών εισαγωγών αερίου προερχόταν από τη Ρωσία. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό μειώθηκε δραστικά στο 8% μέχρι το 2023. Ο σχεδόν τριετής πόλεμος στην Ουκρανία έχει δείξει ότι η περισσότερη Ευρώπη μπορεί να επιβιώσει χωρίς ρωσικό αέριο, όπως σημειώνει ο ιστότοπος Politico.

Παρά την ευρύτερη αναδιάρθρωση των ενεργειακών πηγών, υπάρχουν χώρες που παραμένουν εξαρτημένες από τη ρωσική ενέργεια. Η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία δεν έχουν καταφέρει να απεξαρτηθούν εντελώς από το ρωσικό αέριο και προσπαθούν να διατηρήσουν τη σύνδεσή τους για πολιτικούς και πρακτικούς λόγους. Όμως, και αυτές οι χώρες έρχονται αντιμέτωπες με δύσκολες επιλογές, καθώς η συμφωνία προμήθειας ρωσικού αερίου μέσω ενός αγωγού που διέρχεται από την Ουκρανία λήγει στα τέλη του 2024.

Ο συγκεκριμένος αγωγός, Urengoy–Pomary–Uzhhorod, ενδέχεται να μην είναι σημαντικός συνολικά για την Ευρώπη, αλλά έχει μεγαλύτερη σημασία για χώρες όπως η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία, οι οποίες λόγω γεωγραφίας αδυνατούν να στραφούν εύκολα σε άλλες πηγές μη ρωσικού LNG. Καθώς λοιπόν οι παλαιές συμφωνίες εισαγωγής λήγουν, αυτές οι χώρες αναζητούν βιώσιμες εναλλακτικές. Η Σλοβακία και η Αυστρία έχουν ήδη προχωρήσει σε συμφωνίες με χώρες όπως η Τουρκία, ενώ η Ουγγαρία μπορεί να διατηρήσει την εξάρτησή της μέσω Σερβίας.

Την ίδια στιγμή, η δυνατότητα συνέχισης της ροής φυσικού αερίου μέσω του αγωγού που περνά από την Ουκρανία είναι ακόμα επί τάπητος. Το Κίεβο δεν θέλει να ανανεώσει τη συμφωνία απευθείας με τη Ρωσία, ωστόσο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το Αζερμπαϊτζάν, που είναι πλούσιο σε υδρογονάνθρακες, προκειμένου αυτό να αναλάβει νέες προμήθειες. Ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα του Αζερμπαϊτζάν να καλύψει τα κενά που αφήνει η Ρωσία ή αν θα μεταπωλεί ρωσικό αέριο ως «αζερικό».

Πηγή: kathimerini.gr