Η επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Τουρκία καθυστερεί και οι προοπτικές για μείωση των επιτοκίων αμφίβολοι
Η κατάσταση του πληθωρισμού στην Τουρκία δεν εξελίσσεται όπως αναμενόταν, επιβραδύνοντας τη διαδικασία συζήτησης για ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων. Σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία TurkStat, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε ελαφρά στο 49,4% τον προηγούμενο μήνα από 52% τον Αύγουστο. Ωστόσο, η μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων σε έρευνα του Bloomberg ήταν σημαντικά χαμηλότερη, στο 48,3%, με τη μέγιστη εκτίμηση να φτάνει το 48,7%.

Μια εξέλιξη που αναδείχθηκε είναι η αύξηση του μηνιαίου πληθωρισμού, ο οποίος ανήλθε στο 2,97% από 2,47% τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών. Ιδιαίτερη σημασία έχει η αύξηση κατά 14,2% στις τιμές της εκπαίδευσης, που αποτέλεσε κύριο παράγοντα στο αυξητικό αυτό ρεύμα. Στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, υπογραμμίστηκε ο υψηλός πληθωρισμός των υπηρεσιών, κυρίως λόγω της αύξησης των διδάκτρων των πανεπιστημίων και των ναύλων των σχολικών λεωφορείων.

Η Hande Sekerci, οικονομολόγος από την Is Portfoy, επισήμανε ότι οι τιμές σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η στέγαση, η ένδυση, η εστίαση και τα τρόφιμα είναι υψηλότερες από τις προβλέψεις. Επιπλέον, τόνισε ότι η επιμονή της αυξητικής τάσης των τιμών καθιστά δύσκολη τη διακοπή αυτής της πορείας. Η χρηματοπιστωτική κοινότητα παρακολουθεί με προσοχή την πορεία του μηνιαίως αυξανόμενου πληθωρισμού, ιδίως καθώς οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων επικεντρώνονταν στο τέταρτο τρίμηνο, με αναλύσεις όπως εκείνη της Goldman Sachs να προσβλέπουν σε διάθεση μείωσης τον Νοέμβριο.

Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει διατηρήσει το βασικό επιτόκιο σταθερό για έξι μήνες. Η Sekerci δήλωσε ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής ενδέχεται να καθυστερήσει μέχρι το 2025, ύστερα από μόνιμη βελτίωση του πληθωρισμού. Σημειώνεται ότι, για πρώτη φορά σε τρία χρόνια, το επίσημο κόστος δανεισμού, που είναι 50%, είναι πλέον υψηλότερο από τον ετήσιο πληθωρισμό, όταν προσαρμόζεται στις τιμές.

Πηγή: kathimerini.gr