Η Επαναφορά της Εξόρυξης Ουρανίου στις ΗΠΑ και η Αντίκτυπή της στο Περιβάλλον και την Ενέργεια
Εν μέσω αυξανόμενης ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια και προσπάθειες αποκοπής από τη Ρωσία, η παραγωγή ουρανίου στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακάμπτει. Ανατινάζοντας σήραγγες σε ένα πευκοδάσος στην Αριζόνα, ανθρακωρύχοι αναζητούν το πολύτιμο ραδιενεργό στοιχείο, ενώ γεωτρύπανα εργάζονται στην έρημο του Ουαϊόμινγκ. Οι τιμές του ουρανίου έχουν σκαρφαλώσει στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και 15 χρόνια, αναζωογονώντας παλιές περιοχές εξόρυξης που είχαν παραμείνει ανενεργές από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Η πυρηνική ενέργεια φαίνεται να επανέρχεται στο προσκήνιο, με εταιρείες όπως η Microsoft να υποστηρίζουν την επαναλειτουργία του πυρηνικού σταθμού Three Mile Island στην Πενσιλβάνια. Η παραγωγή ουρανίου στις ΗΠΑ, ωστόσο, έχει μειωθεί δραματικά, με μόλις 22 κιλά να παράγονται πέρυσι, σε σύγκριση με σχεδόν 20 τόνους το 1980. Η ιστορία της πυρηνικής ενέργειας στη χώρα επηρεάστηκε από ατυχήματα και μείωση της παραγωγής, με την παροχή ουρανίου να επηρεάζεται από διεθνείς συνθήκες.

Η νέα γενιά ανθρακωρύχων επιδιώκει να αναγεννήσει την εξόρυξη, αλλά η διαρκής εξάρτηση από το ρωσικό ουράνιο, που εξακολουθεί να προέρχεται από πυρηνικούς αντιδραστήρες της Ρωσίας, κρατά σε προβληματισμό τους αξιωματούχους. Ένας νόμος που ισχύει φέτος περιορίζει την αγορά ρωσικού ουρανίου από τους αμερικανικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Πολλές κοινότητες, ιδίως στην Αριζόνα, ανησυχούν για τις επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον από την εξόρυξη ραδιενεργών υλικών κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Τα ορυχεία που άφησαν πίσω τους οι εταιρείες κατά τη διάρκεια της παλιότερης «έκρηξης ουρανίου» δεν έχουν ακόμη καθαριστεί, με τους κατοίκους να εκτίθενται σε επικίνδυνα επίπεδα ακτινοβολίας.

Οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί και οι διαδικασίες ασφάλειας από την ακτινοβολία έχουν βελτιωθεί σημαντικά, υποχρεώνοντας τις εταιρείες να παρακολουθούν την ακτινοβολία στο έδαφος και στο νερό. Μέλη των φυλών Ναβάχο και Χαβασουπάι έχουν διαμαρτυρηθεί κατά της μεταφοράς μεταλλευμάτων μέσα από τις γαίες τους, με την Energy Fuels να αναστέλλει τις μεταφορές και να ανακοινώνει συνεργασία με τις φυλές.

Η βιωσιμότητα αυτής της νέας αναζωογόνησης της παραγωγής ουρανίου θα εξαρτηθεί από τη διαρκή υψηλή ζήτηση και τις τιμές, καθώς και από την αντίκτυπο που θα έχουν οι κανονισμοί και οι κοινότητες στις περιοχές εξόρυξης.

Πηγή: kathimerini.gr