Ευρωπαϊκές Εταιρείες Υιοθετούν Πράσινες και Ψηφιακές Στρατηγικές Ανάπτυξης
Οι επιχειρήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασαν μια σχετικά καλή αντίσταση στους κλυδωνισμούς που προήλθαν από τις πρόσφατες αναταράξεις στη δημόσια υγεία, τις τιμές και το εμπόριο, όπως προκύπτει από έρευνα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Σύμφωνα με την Ετήσια Έρευνα Επενδύσεων 2024 (EIBIS), οι εταιρείες δείχνουν να είναι πιο φιλόδοξες όσον αφορά τον πράσινο και ψηφιακό τους μετασχηματισμό.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην Ετήσια Σύνοδο της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, αποκαλύπτει ότι πολλές επιχειρήσεις αξιολογούν θετικά τις επενδύσεις τους τα τελευταία τρία χρόνια και επισημαίνουν τη δέσμευσή τους να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και να προχωρήσουν στην υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών. Παρά την πτώση του ποσοστού των επιχειρήσεων της Ε.Ε. που αναμένουν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους, το 61% αυτών έχει ήδη προχωρήσει σε ενέργειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με την αντίστοιχη αναλογία να είναι 56% το 2023 και 53% το 2022.

Επιπλέον, πάνω από το ένα τέταρτο των επιχειρήσεων της Ε.Ε. (27%) θεωρούν ότι η μετάβαση σε μια καθαρή μηδενική οικονομία αποτελεί ευκαιρία για ανάπτυξη τα επόμενα πέντε χρόνια. Όσον αφορά την ηγετική θέση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στη βιώσιμη ανάπτυξη, η πρόεδρος της ΕΤΕπ, Νάντια Καλβίνιο, επεσήμανε τη σημασία της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η οποία είναι κεντρική για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της αυτονομίας της Ε.Ε. στις παγκόσμιες αγορές.

Η συνολική συμμετοχή στην έρευνα EIBIS περιλάμβανε περίπου 12.000 επιχειρήσεις από χώρες της Ε.Ε. και ένα συγκριτικό δείγμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν λόγω γεωπολιτικών κινδύνων και διαταραχών στις αλυσίδες εφοδιασμού, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις παραμένουν προσηλωμένες στη βιώσιμη ανάπτυξη και την εκσυγχρονισμένη επιχειρηματικότητα.

Πηγή: kathimerini.gr