Επενδύσεις Δεκατών Δισεκατομμυρίων Δολαρίων για την Υποδομή Τεχνητής Νοημοσύνης από BlackRock και Microsoft

Συνεχίζεται η ανάπτυξη μεγάλων συνεργασιών με σκοπό την ενίσχυση των υποδομών για την τεχνητή νοημοσύνη. Η BlackRock σε συνεργασία με τη Microsoft ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου που θα φτάσει τα 30 δισ. δολάρια. Σκοπός είναι να καλυφθούν οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες που προκύπτουν από την ΑΙ.

Η πρωτοβουλία, που φέρει τον τίτλο Global AI Investment Partnership, στοχεύει στη συγκέντρωση έως και 100 δισ. δολαρίων. Αυτή η συμφωνία περιλαμβάνει και τη συμμετοχή της επενδυτικής εταιρείας MGX, υποστηριζόμενης από το Αμπου Ντάμπι, καθώς και της Nvidia, που θα παρέχει τεχνογνωσία.

Η BlackRock έχει αναδείξει τον τομέα της ενέργειας ως μία από τις κύριες ευκαιρίες ανάπτυξης. Ο Λάρι Φινκ, διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, τόνισε ότι η κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων για την υποδομή της ΑΙ θα μπορούσε να οδηγήσει σε επενδυτικές ευκαιρίες αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Πολλοί ηγέτες του κλάδου συμφωνούν πως η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας βασικός μοχλός οικονομικής ανάπτυξης.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η άνθηση της τεχνητής νοημοσύνης προκαλεί εκρηκτική αύξηση στην κατανάλωση ενέργειας από τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες. Ιδιαίτερα μοντέλα όπως το ChatGPT απαιτούν σημαντική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας, φέρνοντας σε πίεση τις ενεργειακές υποδομές. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, οι παγκόσμιες ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας από κέντρα δεδομένων θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τις 1.000 τεραβατώρες έως το 2026, κάτι που διπλασιάζει την κατανάλωση του 2022.

Η υπολογιστική ικανότητα της ΑΙ απαιτεί επένδυση στην ενέργεια. Θα πρέπει να αναπτυχθούν νέες υποδομές για την κάλυψη των αυξημένων απαιτήσεων. Ο Μπραντ Σμιθ, πρόεδρος της Microsoft, επίσης υπογράμμισε την ανάγκη για περισσότερες επενδύσεις προκειμένου να προχωρήσει η ανάπτυξη της απαραίτητης υποδομής για την ΑΙ.

Πηγή: kathimerini.gr