Επαναστατική Προσέγγιση στην Παραγωγή Καφέ χωρίς Κόκκους

Η διαδικασία παραγωγής καφέ περνά μια νέα εποχή, καθώς αρκετές νεοφυείς επιχειρήσεις καινοτομούν με την ανάπτυξη προϊόντων που προσομοιώνουν το παραδοσιακό καφέ, αλλά χωρίς τη χρήση κόκκων. Μια από τις πιο ελπιδοφόρες εταιρείες σε αυτόν τον τομέα είναι η Atomo Coffee, η οποία ιδρύθηκε το 2018 στο Σιάτλ από δύο φίλους και παράγει καφέ χρησιμοποιώντας «ανακυκλωμένα γεωργικά προϊόντα», όπως φλούδες ηλιόσπορου και σπόρους καρπουζιού.

Η καλλιέργεια του καφέ συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων αιτίων αποψίλωσης των δασών, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση. Αυτό το πρόβλημα αναμένεται να ενταθεί όσο αυξάνεται η παγκόσμια ζήτηση, ειδικότερα σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, που μέχρι πρόσφατα προτιμούσαν το τσάι. Παράλληλα, η κλιματική αλλαγή αναγκάζει τις φυτείες να μετακινήσουν τις καλλιέργειές τους σε υψηλότερα υψόμετρα για να προφυλαχθούν από την αύξηση της θερμοκρασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο καφές χωρίς κόκκους ενδέχεται να προσφέρει μια πιο βιώσιμη επιλογή για το περιβάλλον.

Επιπλέον, οι ειδικοί πιστεύουν ότι, εφόσον η παραγωγή καφέ χωρίς κόκκους βελτιωθεί και επεκταθεί, μπορεί να γίνει πιο οικονομικά προσιτή σε σύγκριση με τον παραδοσιακό καφέ. Με τις τιμές του καφέ να εκτοξεύονται το τελευταίο διάστημα, η ανάγκη για καινοτόμες λύσεις είναι επίκαιρη. Τέλος, από τον Δεκέμβριο θα ισχύσει στην Ε.Ε. μια νέα ρύθμιση, η οποία θα απαγορεύει την πώληση προϊόντων που δεν μπορούν να αποδείξουν ότι δε συνδέονται με την αποψίλωση των δασών. Πολλές μεγάλες εταιρείες καφέ παρακολουθούν τις εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα, σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή Αναλυτικής Χημείας, Τσέιχαν Γερετζιάν.

Πηγή: kathimerini.gr