Ενίσχυση Ανταγωνιστικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με Μείωση Ρυθμιστικών Κανονισμών
Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία έχουν καταθέσει μια κοινή επιστολή προς τον γενικό διευθυντή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, Τζον Μπέριγκαν, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στη θέσπιση νέων χρηματοπιστωτικών κανόνων. Αντ’ αυτού, οι τρεις χώρες προτείνουν να εστιαστεί η Ε.Ε. στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τραπεζικού τομέα. Αυτή η έκκληση εντάσσεται σε μια ευρύτερη πολιτική στροφή που συντελείται παγκοσμίως, από τη ρύθμιση προς την οικονομική ανάπτυξη, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Στην επιστολή τους, οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ε.Ε. ζητούν χαλάρωση ορισμένων υφιστάμενων κανόνων, προκειμένου οι τράπεζες να έχουν «ίσους όρους ανταγωνισμού» με άλλες μεγάλες δικαιοδοσίες. Χαρακτηριστικά ανέφεραν ότι απαιτείται μεγαλύτερη έμφαση στην ανταγωνιστικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, ιδίως του τραπεζικού. Αυτή η πρωτοβουλία συνδέεται με τις πρόσφατες προσπάθειες για την αντιστροφή της φθίνουσας ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει εκφράσει ανησυχίες ότι η υπερβολική ρύθμιση μπορεί να καθιστά το μπλοκ μη ανταγωνιστικό. Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη αρχίσει να υποχωρούν στην εφαρμογή του πακέτου μεταρρυθμίσεων για την τραπεζική εποπτεία, ενώ και στο Ηνωμένο Βασίλειο οι τελευταίες προτάσεις ήταν πιο «χαλαρές» σε σύγκριση με τις αρχικές.

Αν και οι κυβερνήσεις προσπαθούν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη, οι παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές προειδοποιούν ότι αυτή η στροφή μπορεί να είναι επικίνδυνη. Υπογραμμίζουν ότι σφιχτοί κανόνες είναι αναγκαίοι για την αποφυγή μιας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης, καθώς και για την αντιμετώπιση νέων κινδύνων όπως η αστάθεια στη Μέση Ανατολή ή μια πιθανή τραπεζική φούσκα.

Πηγή: kathimerini.gr