Εμπορική Διαμάχη ΕΕ Κίνας και οι Επιπτώσεις στους Ευρωπαϊκούς Κλάδους
Η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εφαρμόσει δασμούς σε ηλεκτρικά οχήματα προερχόμενα από την Κίνα έχει θολώσει το τοπίο γύρω από τις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών. Το Πεκίνο, αντιμέτωπο με αυτή την κατάσταση, θα μπορούσε να αντιδράσει με τη δική του σειρά αντιποίνων. Ήδη, οι πληροφορίες δείχνουν ποια προϊόντα ενδέχεται να χτυπηθούν, βάσει των ψήφων που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για τους δασμούς από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Δέκα κράτη ψήφισαν υπέρ των δασμών, ενώ πέντε ήταν κατά και δώδεκα απείχαν.

Η Ντέμπορα Ελμς, επικεφαλής εμπορικής πολιτικής στο Ιδρυμα Χίνριχ, επισήμανε ότι οι χώρες που ψήφισαν “ναι” ενδέχεται να έχουν λιγότερο ευνοϊκή μεταχείριση από τους Κινέζους επενδυτές. Οι δασμοί αναμένεται να κλονίσουν την εμπιστοσύνη των Κινέζων επιχειρηματιών που θέλουν να επενδύσουν στην Ευρώπη. Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας έχει ήδη απειλήσει να επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές μπράντι και έχει ξεκινήσει εξετάσεις για το χοιρινό κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα από την Ε.Ε., με στόχο να εντοπίσει πιθανές περιοχές που θα πληγούν, όπως αποκαλύπτει το Bloomberg.

Στην περίπτωση του χοιρινού κρέατος, το Πεκίνο έχει κινήσει διαδικασία αντιντάμπινγκ, και εάν οδηγηθεί σε δασμούς, οι μεγαλύτεροι προμηθευτές, όπως η Ισπανία, η Δανία και η Ολλανδία, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες. Ο αντίκτυπος στα γαλακτοκομικά προϊόντα επίσης είναι πιθανός, επηρεάζοντας χώρες όπως η Ολλανδία, η Γαλλία και η Ιρλανδία, οι οποίες είναι σημαντικοί προμηθευτές της Κίνας από την Ευρώπη.

Αντίστοιχα, οι Βρυξέλλες έχουν αμφισβητήσει την έρευνα της Κίνας σχετικά με τις επιδοτήσεις των γαλακτοκομικών προϊόντων και έχουν προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, μία κίνηση που δείχνει το σθένος του μπλοκ στην προσπάθεια να αμυνθεί από πιθανές επιθέσεις. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ε.Ε. προχωρά σε τέτοιες ενέργειες νωρίς στη διαδικασία, και όχι μετά την ολοκλήρωσή της.

Ακόμη, οι Γάλλοι παραγωγοί κονιάκ παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις, καθώς η έρευνα για το μπράντι της Ε.Ε. είχε προηγουμένως καταλήξει σε συμπέρασμα ντάμπινγκ, αν και δεν επιβλήθηκαν προσωρινοί δασμοί για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση. Τέλος, εάν οι δασμοί επιβληθούν μόνο στους Ευρωπαίους εξαγωγείς, οι κύριες χώρες που θα επηρεαστούν θα είναι η Γερμανία και η Σλοβακία, παρότι και οι δύο ψήφισαν κατά των δασμών στα ηλεκτρικά οχήματα.

Πηγή: kathimerini.gr