Δημιουργία Στρατηγικών Συνεργασιών Μεταξύ Λατινικής Αμερικής και Μέσης Ανατολής
Η Μέση Ανατολή αναδεικνύεται σε κύριο πόλο έλξης για τη Λατινική Αμερική, η οποία επιδιώκει να διαφοροποιήσει τις συνεργασίες της, κοιτώντας πέρα από τον Παγκόσμιο Βορρά. Η Λατινική Αμερική, αναζητώντας νέες προοπτικές, μπορεί να βρει έναν σεβαστό εταίρο στη Μέση Ανατολή, η οποία προσφέρει δίκαιο εμπόριο και ελάχιστες προϋποθέσεις. Αντίθετα, οι πολιτικές επιταγές που συχνά επιβάλλονται από χώρες του Παγκόσμιου Βορρά καταβάλλουν τις κυβερνήσεις της περιοχής.

Το Ιράν, οι Σαουδικές Αραβίες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και η Τουρκία εργάζονται σταθερά για να ενισχύσουν την επιρροή τους στη Λατινική Αμερική. Ιδιαίτερα το Ιράν έχει καταφέρει να επενδύσει στη Λατινική Αμερική μετά την Ιρανική Επανάσταση το 1979, προσφέροντας ενεργειακούς πόρους στην Κούβα και τη Νικαράγουα ως εναλλακτική πηγή μετά την επιβολή δυτικών κυρώσεων.

Στις σχέσεις με τα ΗΑΕ, το 2005 άρχισε η συνεργασία όταν διοργανώθηκε σύνοδος κορυφής των λατινοαμερικανικών και αραβικών χωρών υπό την αιγίδα του τότε προέδρου της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Από τότε, τα ΗΑΕ έχουν υπογράψει σημαντικές οικονομικές συμφωνίες με χώρες όπως η Κολομβία και η Κόστα Ρίκα, γεγονός που δείχνει ότι η επιρροή τους επεκτείνεται στην περιοχή.

Ο ρόλος της Ε.Ε. δεν πρέπει να υποτιμηθεί, καθώς η Mercosur, που περιλαμβάνει χώρες όπως η Αργεντινή και η Βραζιλία, επιθυμεί εδώ και χρόνια να υπογράψει μια εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε. Ωστόσο, μέχρι στιγμής η κατάσταση παραμένει μπλοκαρισμένη εξαιτίας της ευρωπαϊκής απροθυμίας.

Η αυξανόμενη επιρροή των παραγόντων της Μέσης Ανατολής στη Λατινική Αμερική καλεί την Ε.Ε. να εξετάσει περισσότερο την κατάσταση και να ανταγωνιστεί τις στρατηγικές επενδύσεις των χωρών αυτών στην περιοχή. Οι επισκέψεις υψηλού επιπέδου που οργανώνει το Ιράν και άλλων κρατών της Μέσης Ανατολής προς τη Λατινική Αμερική, επικεντρωμένες σε τομείς όπως η ενέργεια και το εμπόριο, δημιουργούν νέες δυναμικές στις διεθνείς σχέσεις.

Πηγή: kathimerini.gr