Αναστολή παραγωγής για το ηλεκτρικό Fiat 500 λόγω έλλειψης παραγγελιών στην Ευρώπη

Η αυτοκινητοβιομηχανία Stellantis ανακοίνωσε την αναστολή της παραγωγής των ηλεκτρικών αυτοκινήτων Fiat 500 για τέσσερις εβδομάδες, λόγω της έλλειψης παραγγελιών στην ευρωπαϊκή αγορά. Η εταιρεία, που περιλαμβάνει επίσης τις μάρκες Citroën, Vauxhall και Peugeot, θα σταματήσει την παραγωγή από την ερχόμενη Παρασκευή.

Η γαλλοϊταλική εταιρεία εξήγησε ότι το μέτρο είναι αναγκαίο λόγω των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν όλοι οι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων στην ευρωπαϊκή αγορά. Τα συνδικάτα έχουν προτρέψει τη Stellantis να επενδύσει στο εργοστάσιο Mirafiori, όπου παρατηρείται σημαντική πτώση στην παραγωγή τα τελευταία χρόνια.

Το πλήρως ηλεκτρικό Fiat 500, ένα αυτοκίνητο πόλης, κατασκευάζεται στο ιστορικό εργοστάσιο Mirafiori στο Τορίνο. Η Stellantis υπόσχεται ότι θα επενδύσει 100 εκατομμύρια ευρώ στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, για να ενσωματώσει μια μπαταρία υψηλότερης απόδοσης. Παράλληλα, έχει προγραμματίσει την παραγωγή μιας υβριδικής έκδοσης του Fiat 500, που θα ξεκινήσει το 2025.

Η ιταλική κυβέρνηση προωθεί ένα σχέδιο αξίας 1 δισ. δολαρίων, για να ενθαρρύνει τους οδηγούς να μεταβούν σε πιο οικολογικά οχήματα με επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων το 2024. Ωστόσο, υπάρχει διαφωνία με τη Stellantis σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης για τα κίνητρα.

Η Κίνα, που είναι κορυφαίος παραγωγός ηλεκτρικών αυτοκινήτων, έχει δει τις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων να εκτινάσσονται. Μεταξύ 2021 και 2022, οι πωλήσεις αυξήθηκαν από 1,3 εκατομμύρια σε 6,8 εκατομμύρια. Ωστόσο, οι επιπτώσεις από την ανήσυχη εμπορική κατάσταση με την Ευρώπη επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την αγορά.

Η Stellantis εργάζεται σκληρά για να διαχειριστεί αυτή τη δύσκολη κατάσταση και προσπαθεί να διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητά της στην παγκόσμια αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Πηγή: kathimerini.gr