Ανάγκη Μεταρρυθμίσεων για την Ανάπτυξη και Καινοτομία των Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων

Υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των Η.Π.Α. και της Ευρώπης όσον αφορά την καινοτομία και την παραγωγικότητα των μεγάλων επιχειρήσεων. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια γενικότερη έλλειψη δυναμισμού στις επιχειρήσεις της, η οποία προκύπτει από δύο κύριους παράγοντες: το σχετικά μικρό μέγεθος της αγοράς και την περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Για να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η καινοτομία, είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις εθνικές κυβερνήσεις. Η εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς θα μπορούσε να καταργήσει τα εμπόδια που εμποδίζουν την ανάπτυξη των περισσότερο παραγωγικών εταιρειών. Εάν αρθούν οι περιορισμοί στο εμπόριο μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. και αν προχωρήσει η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών, οι εταιρείες θα ενθαρρυνθούν να επενδύσουν σε έρευνα και ανάπτυξη.

Η χαλάρωση των κανόνων που περιορίζουν τις χρηματοδοτήσεις από επενδυτικές εταιρείες μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διαθέσιμη κεφαλαιακή υποστήριξη για νεοφυείς και νέες εταιρείες. Ως αναγκαία μέτρα περιλαμβάνεται η εναρμόνιση των κανονισμών που θέτουν περιορισμούς στις επενδύσεις από μεγάλες επενδυτικές εταιρείες. Το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο πρέπει επίσης να αναλάβει ενεργό ρόλο παρέχοντας εγγυήσεις ποιότητας.

Προκειμένου να ενισχυθεί ο δυναμισμός των επιχειρήσεων στην Ευρώπη, απαιτούνται εθνικές προσπάθειες που θα υποστηρίζουν και τα μέτρα της Ε.Ε. Οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να διευκολύνουν την είσοδο νέων εταιρειών στην αγορά, μειώνοντας τους περιορισμούς που δυσκολεύουν τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, κυρίως στους τομείς των υπηρεσιών. Για να διευκολυνθεί αυτή η είσοδος, είναι αναγκαία η αναθεώρηση των εργατικών νομοθεσιών, προκειμένου να γίνουν πιο ευέλικτες οι διαδικασίες απόλυσης και ταυτόχρονα να υπάρχουν κατάλληλα επιδόματα ανεργίας.

Η στήριξη των μικρών επιχειρήσεων μέσω φορολογικών και ρυθμιστικών προνοιών θα πρέπει να είναι προσωρινή, λειτουργώντας ως κίνητρο για την ανάπτυξή τους. Τέτοιες πολιτικές μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας.

Πηγή: kathimerini.gr