Σάλος με χειραγωγήσεις αγώνων ποδοσφαίρου στη Γερμανία

Οι υποψίες για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου στη Γερμανία χρονολογούνται από τον Νοέμβριο του 2022, με τις έρευνες να έχουν ξεκινήσει από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγκληματολογικής Αστυνομίας (BKA), τις εγκληματολογικές υπηρεσίες διαφόρων κρατιδίων, καθώς και τη Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (DFB). Οι ύποπτοι αγώνες περιλαμβάνουν 17 παιχνίδια της τρίτης επαγγελματικής κατηγορίας (3. Liga) και ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, τα οποία φέρονται να έχουν στήσει ώστε να αποκομίσουν κέρδη από στοιχήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παραβάσεις στους συγκεκριμένους αγώνες περιλαμβάνουν παράξενες αποφάσεις από διαιτητές και σοβαρά λάθη από αμυντικούς και τερματοφύλακες. Παρά τις ενδείξεις, η DFB δεν έχει ακόμη διατεθεί σε αδιάσειστες αποδείξεις. Σχολιάζοντας την κατάσταση, η ομοσπονδία ανέφερε: «Είμαστε σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές και τη Genius Sports, η οποία παρακολουθεί τους αγώνες. Δεδομένου ότι οι έρευνες είναι σε εξέλιξη, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε περαιτέρω σχόλια».

Παράνομα στοιχεία που προκύπτουν από έρευνες δείχνουν ότι στο darknet πωλούνταν πληροφορίες για τα τελικά σκορ των αγώνων, επιτρέποντας σε όσους τις αγόραζαν να βγάλουν κέρδη μέσω στοιχημάτων. Τα διάφορα chats, που έχουν ανακτηθεί από τις αρχές, επιβεβαιώνουν τις παράνομες συμφωνίες που έγιναν για τους συγκεκριμένους αγώνες, αν και δεν αναμένονται περισσότερες πληροφορίες σχετικές με τους αγώνες των ερευνών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο στοιχηματισμός σε ερασιτεχνικές κατηγορίες απαγορεύεται στη Γερμανία από το 2021, ενώ από το 2018 οι απάτες στον στοιχηματισμό είναι ποινικό αδίκημα. Ωστόσο, οι πλατφόρμες του εξωτερικού προσφέρουν ακόμα στοιχήματα για αυτούς τους αγώνες, συμπεριλαμβανομένων και ειδικών επιλογών, όπως ποιος θα σκοράρει κ.λπ.

Η παρακολούθηση των αγώνων γίνεται από data scouts, που στέλνονται από τις στοιχηματικές εταιρείες για να καταγράψουν τα γεγονότα σε πραγματικό χρόνο. Πρόσφατα, κάποιοι ερασιτεχνικοί σύλλογοι στη Γερμανία απέβαλαν τέτοιους “σκάουτερς” από τους αγώνες τους, αμέσως μετά την απομάκρυνση τους, οι αγώνες «έπεσαν» από τις online στοιχηματικές επιλογές.

Επισημαίνεται ότι η Sportradar, η οποία είναι εισηγμένη στο Nasdaq, προσφέρει υπηρεσίες data scouting και παρακολουθεί δωρεάν αγώνες για αθλητικές ομοσπονδίες, με στόχο την ανίχνευση στημένων παιχνιδιών μέσω της υπηρεσίας “Integrity Services”. Αποτελεί εργαλείο τόσο για τη Γερμανική Ποδοσφαιρική Λίγκα όσο και για την UEFA, ωστόσο η εταιρεία δεν θέλησε να απαντήσει σχετικά με την παρουσία data scouts σε ερασιτεχνικούς αγώνες.

Η Γερμανία έχει γνωρίσει πριν και άλλα μεγάλα σκάνδαλα στοιχηματισμού. Ένα από τα πιο γνωστά ανάγεται στη σεζόν 1970/1971, όταν 18 αγώνες χειραγωγήθηκαν μέσω εξαγοράς ποδοσφαιριστών και δωροδοκίας, ακολουθούμενο από την υπόθεση του διαιτητή Ρόμπερτ Χόιτσερ το 2005, ο οποίος ομολόγησε ότι είχε στήσει παιχνίδια σε διάφορες κατηγορίες. Το πιο πρόσφατο σκάνδαλο σημειώθηκε το 2009, με χειραγωγήσεις σε πάνω από 200 αγώνες σε δώδεκα χώρες, περιλαμβανομένων 32 αγώνων στη Γερμανία.

Πηγή: kathimerini.gr