Ολυμπιακοί Αγώνες Λος Άντζελες 2028: Προκλήσεις και Στρατηγικές για μια Φιλική Διοργάνωση

Η απαρχή μιας νέας Ολυμπιακής διοργάνωσης σηματοδοτεί την έναρξη προετοιμασιών για τις αρχές της επόμενης οικοδέσποινας πόλης. Μετά την εκ extinguishing της Ολυμπιακής Φλόγας, το Λος Άντζελες έχει αναλάβει τη διοργάνωση των 34ων Ολυμπιακών Αγώνων, υπομένοντας προκλήσεις και δυσκολίες. Οι τοπικές αρχές έχουν ήδη επισημάνει την ανάγκη για μεγάλη προσπάθεια ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, μεταξύ των οποίων και η αύξηση των άστεγων, σύμφωνα με τη δήμαρχο Κάρεν Μπας.

Στο Λος Άντζελες, οι αρχές έχουν δρομολογήσει την κατασκευή νέων κατοικιών για να αντισταθμίσουν την ανείπωτη απόγνωση που προέρχεται από την παρουσία 70.000 ατόμων χωρίς στέγη. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν προγραμματιστεί 18.000 νέα σπίτια στα επόμενα χρόνια, ένα νούμερο όμως που δεν επαρκεί για να λύσει το πρόβλημα. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φύγουν οι άστεγοι από τους δρόμους» σημείωσε η Μπας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συλλογική δράση.

Οι διοργανωτές των Αγώνων του 2028 στοχεύουν επίσης στη βιωσιμότητα και την περιβαλλοντική φιλικότητα, κάνοντας χρήση πρακτικών που εξελίχθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στρατηγική τους είναι η προώθηση της τηλεργασίας και η κίνηση από τα ΜΜΜ, με τον στόλο των λεωφορείων να επεκτείνεται κατά 3.000, ώστε να διευκολυνθεί η μετακίνηση κατά την διάρκεια των αγώνων.

Η κωπηλασία, που θα διεξαχθεί στο Λονγκ Μπιτς, θα έχει μια μικρότερη διαδρομή στα 1500 μ., την οποία θα παρακολουθήσουν οι φιλιππογιάννης του 2028. Αυτό σημαίνει ότι η απόσταση είναι μειωμένη σε σχέση με το παρελθόν, λόγω της κατασκευής μίας γέφυρας που άλλαξε τα δεδομένα. Η συγκεκριμένη αλλαγή μπορεί να είναι η μικρότερη στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, όμως η τοποθεσία παραμένει πανέμορφη.

Εν τω μεταξύ, η εικόνα του Λος Άντζελες είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υπέρμετρη λάμψη και χλιδή. Ωστόσο, με σκοπό να αποδείξουν ότι για την πόλη είναι θεμελιώδους σημασίας η προώθηση της αισθητικής, οι διοργανωτές επισημαίνουν ότι η μαγεία της πόλης μπορεί να αναδειχθεί μέσα από μοναδικούς χώρους και εμβληματικά μνημεία. «Μπορεί να μην έχουμε Πύργο του Άιφελ, αλλά έχουμε την πινακίδα του Χόλιγουντ», δήλωσε ο Κέισι Γουάσερμαν, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για έναν εκ των μεγαλύτερων αθλητικών γεγονότων στον κόσμο, καθώς οι σημαίες των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων κυματίζουν στο δημαρχείο του Λος Άντζελες. Σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια η πόλη θα φιλοξενήσει για τρίτη φορά την παγκόσμια αθλητική κοινότητα, με όλες τις προκλήσεις και τις δουλειές που απαιτεί μια τέτοια διοργάνωση.

Πηγή: kathimerini.gr