Ο Τόμας Τούχελ αναλαμβάνει τα ηνία της εθνικής Αγγλίας και προκαλεί αναστάτωση
Η πρόσληψη του Τόμας Τούχελ ως προπονητή της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Αγγλίας έχει προκαλέσει σάλο αντιδράσεων, με την Daily Mail να την χαρακτηρίζει σχεδόν ως «προδοσία». Ενώ η παρουσία Γερμάνων προπονητών σε συλλόγους όπως η Λίβερπουλ με τον Γιούργκεν Κλοπ ή η Τσέλσι με τον ίδιο τον Τούχελ είναι αποδεκτή, η απόφαση να αναλάβει την εθνική ομάδα έχει ανοίξει συζητήσεις για την εθνικότητα των προπονητών στον αγγλικό χώρο. Ο Τούχελ είναι μόλις ο τρίτος μη Βρετανός προπονητής που αναλαμβάνει την εθνική Αγγλίας, γεγονός που πολλοί θεωρούν απαράδεκτο, δεδομένου ότι η Γερμανία είναι ένας παραδοσιακός αντίπαλος.

Ο Γκάρι Νέβιλ, πρώην ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την επιλογή του Τούχελ, αν και αναγνώρισε την ποιότητά του. Υποστήριξε ότι η πρόσληψη ενός ξένου προπονητή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εικόνα των Αγγλων προπονητών, ειδικά όταν η FA είχε επενδύσει σε προγράμματα ανάπτυξης εγχώριων ταλέντων.

Η απόφαση της FA να επιλέξει έναν ξένο προπονητή μπορεί να φαντάζει ριζική, αλλά έρχεται έπειτα από μια αποτυχία για την εθνική ομάδα της Αγγλίας, η οποία έχει να γευτεί επιτυχία από το 1966. Η ανάγκη για αλλαγές είναι επιτακτική, καθώς οι προηγούμενοι προπονητές δεν είχαν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το επιχείρημα ότι η εθνική ομάδα χρειάζεται έναν καλύτερο προπονητή, ανεξαρτήτως εθνικότητας, τίθεται συνεχώς υπό αναζήτηση.

Η FA τονίζει ότι ο Τούχελ είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά του προπονητή, δεδομένου του βαρύ βιογραφικού του και των επιτυχιών του στην Τσέλσι και την Παρί Σεν Ζερμέν. Αξιοσημείωτο είναι ότι, παρά την κριτική, ο Γερμανός προπονητής παραμένει δημοφιλής στους φιλάθλους.

Το ερώτημα που παραμένει είναι πώς θα μπορέσει ο Τούχελ να προσαρμοστεί στη θέση αυτή, διατηρώντας ταυτόχρονα την αθλητική πειθαρχία. Είναι γνωστός για την εκρηκτική του προσωπικότητα και τις αμφισβητήσεις που έχει κάνει σε προηγούμενες συνεργασίες, σε αντίθεση με τον ήρεμο και διπλωματικό Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ.

Ο Τούχελ έχει δείξει ότι έχει μια διαφορετική προσέγγιση, με αποδεδειγμένα αποτελέσματα σε υψηλό επίπεδο. Αν καταφέρει να επαναφέρει την Αγγλία στην κορυφή του ποδοσφαίρου, τότε η FA μπορεί να θεωρήσει την απόφασή της ως επιτυχία – κάτι που δεν θα διαφανεί πριν από το καλοκαίρι του 2026.

Πηγή: kathimerini.gr