Ο ρόλος και η σημασία του Σπιτιού του Βόλεϊ στην ανάπτυξη του αθλήματος στην Ελλάδα

Διαπιστώνω με έκπληξη την απόφαση παραχώρησης του «Σπιτιού του Βόλεϊ» στην Ξιφασκία και αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν αυτή η Ομοσπονδία να διατηρήσει ένα τόσο εξειδικευμένο κέντρο προετοιμασίας, όταν εμείς δεν μπορούμε; Τα ερωτήματα είναι πολλά: Ποια η ανάγκη για τον συγκεκριμένο τύπο εγκατάστασης στην Ξιφασκία; Μήπως δεν υπάρχουν καλύτερες λύσεις για το άθλημα του βόλεϊ;

Θυμάμαι τις προσωπικές μου εμπειρίες ως ομοσπονδιακός προπονητής και στη συνέχεια πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Σε συνεργασία με τον τότε πρόεδρο κ. Μπελιγράτη, επισκέφτηκα τρεις φορές το αρχιτεκτονικό γραφείο της κατασκευάστριας εταιρείας για να προτείνω τις απαραίτητες εγκαταστάσεις που θα έπρεπε να περιλαμβάνει το κέντρο προετοιμασίας. Είχα συμμετάσχει σε δύο προετοιμασίες της Εθνικής ομάδας ανδρών των ΗΠΑ και ήξερα πόσο σημαντικά είναι τα ποιότητας στα αθλητικά κέντρα.

Οι προτάσεις μου έγιναν αποδεκτές και ο ενθουσιασμός μας για τις ειδικές εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν ήταν μεγάλος. Το κέντρο παρέχει μια σειρά από απαραίτητους χώρους, όπως το καλύτερο αντικραδασμικό δάπεδο στην Ελλάδα, ηλεκτρονικούς πίνακες σκορ, αποθήκες αθλητικού υλικού και σύγχρονη αίθουσα ενδυνάμωσης. Υπήρχε και ξενώνας με 12 δίκλινα δωμάτια για την φιλοξενία των αθλητών και αθλητριών.

Ωστόσο, το έργο ολοκληρώθηκε το 2004 αντί το 2002 και το χρησιμοποιήσαμε ελάχιστα, κυρίως κατά τη διάρκεια των αγώνων. Για την προετοιμασία του 2004 συνεργαστήκαμε με την κεντρική αρένα του ΣΕΦ. Αυτό με κάνει να αναρωτιέμαι τι θα γίνει με το μέλλον του κέντρου και αν θα μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε ξανά για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των Εθνικών ομάδων βόλεϊ.

Σίγουρα, ποτέ στο μέλλον δεν θα υπάρξει κάτι ανάλογο για το άθλημα μας, και ελπίζω να βρεθούν άνθρωποι με όραμα να παλέψουν για την σωτηρία αυτού του κέντρου, που έχει δημιουργηθεί με κόπο και όραμα. Η ευθύνη για αυτές τις εξελίξεις βαραίνει όχι μόνο τους διοικούντες την Ομοσπονδία αλλά και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Δεν θα διστάσω να στείλω επιστολή διαμαρτυρίας στο Υπουργείο και στον Πρωθυπουργό για αυτή την παράλογη απόφαση.

*Στέλιος Προσαλίκας, πρώην ομοσπονδιακός προπονητής και πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης Ε.Ο.ΠΕ.

Πηγή: kathimerini.gr