Ο Χέιμιρ Χάλγκριμσον: Ο Οδοντίατρος που Επαναστατεί το Ποδόσφαιρο στην Ισλανδία και στην Τζαμάικα
Σε αυτές τις στιγμές, συνειδητοποιείς ότι η ζωή έχει πολλές διαστάσεις πέρα από το ποδόσφαιρο. Ο προπονητής της Ιρλανδίας, Χέιμιρ Χάλγκριμσον, έχει λόγο να το πιστεύει αυτό, κυρίως λόγω του αδόκητου χαμού του Τζόρτζ Μπάλντοκ. Ο Χάλγκριμσον, επίσης, δεν διστάζει να εκφράσει τις απόψεις του, χωρίς να τον απασχολεί το αν αρέσει ή όχι. Η προπονητική του προσέγγιση είναι περισσότερο χόμπι για εκείνον.

Ο 57χρονος Ισλανδός, που έχει οδηγήσει την εθνική του ομάδα σε μια Μουντιάλ το 2018 και σε ένα Euro το 2016, είναι και οδοντίατρος μερικής απασχόλησης. Σε ένα μικρό ηφαιστειακό νησί στην Ισλανδία, το Χάιμεΐ, οι 4.300 κάτοικοι γνωρίζουν ότι όταν χρειάζονται υπηρεσίες οδοντιατρικής δεν θα τους αρνηθεί, ακόμη κι αν δεν έχουν ραντεβού, και θα ακούσουν πολλές ποδοσφαιρικές ιστορίες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.

Η επιτυχία του Χάλγκριμσον στο Euro του 2016, όταν η Ισλανδία νίκησε την Αγγλία, είναι ένα από τα στιγμιότυπα που αναστατώνουν την ποδοσφαιρική κοινότητα. «Είναι ένα καλό αντίδοτο για να χαλαρώσω», είχε δηλώσει προτού η Ισλανδία επιτύχει, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει για εκείνον η εργασία στο οδοντιατρείο.

Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, όμως, ο Χάλγκριμσον πρέπει να λείπει από τις γιορτές στο νησί του για τις προπονήσεις του. Η ιστορία της Ισλανδίας στο ποδόσφαιρο έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια. Όταν ο Χάλγκριμσον ανακοινώθηκε ως βοηθός προπονητή της εθνικής το 2013, η ομάδα ήταν ερασιτεχνική και είχε μικρή απήχηση. Αν και δεν είχε προκριθεί ποτέ σε μεγάλη διοργάνωση, ο Χάλγκριμσον θέλησε να φέρει κοντά τους οπαδούς με την ομάδα.

Κάλεσε τους υποστηρικτές σε μια παμπ για να τους ενημερώσει για τα δυνατά και αδύνατα σημεία της ομάδας πριν από έναν αγώνα. Από τότε, οι συναντήσεις του ένωσαν τους οπαδούς και οι «σκληροπυρηνικοί» έγιναν εκατοντάδες, αναπτύσσοντας μια ισχυρή οπαδική κουλτούρα.

Ο Χάλγκριμσον έχει μεγαλώσει σε μια οικογένεια έξι παιδιών, και η παιδική του ζωή σημαδεύτηκε από ένα ηφαιστειακό γεγονός όταν ήταν μικρός. Αφού σπούδασε επιστήμη υπολογιστών, ανακάλυψε ότι η οδοντιατρική ήταν η σωστή επιλογή για εκείνον. Οι ασθενείς του τον αποθεώνουν για την ευγένεια και την ικανότητά του να εξηγεί τις διαδικασίες.

Η εμπειρία του ως προπονητή εκτός Ισλανδίας, όπως στην Τζαμάικα, τον βοήθησε να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο, με στήριξη από μεγάλες προσωπικότητες όπως ο Γιουσέιν Μπολτ. Αν και του προτάθηκε νέο συμβόλαιο με καλύτερες αποδοχές στην Τζαμάικα, ο Χάλγκριμσον επέλεξε να επιστρέψει κοντά στην πατρίδα του.

Πηγή: kathimerini.gr