Η μεγάλη δίκη της Μάντσεστερ Σίτι και οι κατηγορίες για οικονομικά αδικήματα

Η Premier League προχώρησε στην παραπομπή της Μάντσεστερ Σίτι σε ανεξάρτητη επιτροπή τον Φεβρουάριο του 2023, μετά τη σύνταξη του κατηγορητηρίου. Αυτή η δίκη αναμένεται να είναι μακροχρόνια, διαρκώντας περίπου δέκα εβδομάδες, με τις ακροάσεις να ξεκινούν αύριο, Δευτέρα, σε κλειστές πόρτες και σε άγνωστη τοποθεσία.

Ο σύλλογος, που έχει κατακτήσει τρεις φορές το πρωτάθλημα κατά την περίοδο 2009-2018, κατηγορείται για 115 αδικήματα, εκ των οποίων 80 σχετίζονται με οικονομικά θέματα και 35 με φερόμενη έλλειψη συνεργασίας στην έρευνα.

Η Μάντσεστερ Σίτι είναι ύποπτη ότι παραβίασε κανονισμούς, παρακάμπτοντας τους οικονομικούς κανόνες που επιβλήθηκαν από την Premier League, ενισχύοντας τις αθλητικές της φιλοδοξίες. Ειδικότερα, κατηγορείται ότι έκανε μυστικές πληρωμές και επενδύσεις μέσω της χορηγού της, Etihad, καθώς και αδήλωτους μισθούς σε πρώην προπονητές και παίκτες.

Αν οι κατηγορίες επιβεβαιωθούν, οι κυρώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν αφαίρεση βαθμών ή ακόμα και αποκλεισμό από το πρωτάθλημα, στο οποίο η Σίτι έχει κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια. Η επιτροπή θα συγκεντρώσει καταθέσεις από τις δύο πλευρές με την απόφασή της να αναμένεται στις αρχές του 2025.

Η διαδικασία αυτή, που χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «η αθλητική δίκη του αιώνα», δεν περιλαμβάνει δικαστή ή ένορκους, καθώς η διαδικασία είναι κεκλεισμένων των θυρών. Αναμένοντας την εξέλιξη, υπάρχουν και σενάρια προσφυγών που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την τελική απόφαση.

Πηγή: kathimerini.gr