Η Ιστορία της Πρώτης Ποδοσφαιρικής Ομάδας Αμιγώς Τρανς Ανδρών στην Ευρώπη
Τον Φεβρουάριο του 2023, στη διάρκεια που η Ευρώπη αποδέσμευε τον εαυτό της από τους περιορισμούς της Covid-19, η Ισπανία ενέκρινε έναν νόμο που στοχεύει στην απελευθέρωση των διεμφυλικών ατόμων. Ο νόμος αυτός, γνωστός ως «τρανς νόμος», προχωρούσε σε ψήφιση μετά από δύομισι χρόνια δημόσιας διαβούλευσης, με τα δεξιά κόμματα να απέχουν. Κυριότερος στόχος του νόμου ήταν να διευκολυνθεί η μετάβαση φύλου για άτομα ηλικίας 12-14 ετών με δικαστική άδεια, 14-16 ετών με γονική συναίνεση, και για άτομα άνω των 16 ετών με τη δική τους ελεύθερη βούληση.

Στην Καταλονία, την ίδια χρονιά, καταγράφηκαν 302 περιπτώσεις διακρίσεων ή βίας κατά των LGBT ατόμων, με το ένα τέταρτο αυτών να αφορά τρανς άτομα. Παρά τις προκαταλήψεις και την επιφυλακτικότητα, μια ομάδα τρανς ανδρών αποφάσισε να υλοποιήσει την επιθυμία τους για ποδόσφαιρο, δημιουργώντας μια αμιγώς τρανς ποδοσφαιρική ομάδα. Έτσι, μέσα σε τρία χρόνια, το όνειρό τους έγινε πραγματικότητα, και η ομάδα τους, γνωστή ως «Phoenix FC», έκανε ντεμπούτο στην πέμπτη κατηγορία του ισπανικού πρωταθλήματος, γινόμενη η πρώτη ομάδα στην Ευρώπη που αποτελείται αποκλειστικά από τρανς άνδρες.

Ο αρχηγός της ομάδας, Λούκε Ιμπάνεθ, δήλωσε ότι η Φένιξ δεν είναι μόνο μια ομάδα τρανς ανδρών, αλλά περισσότερο μια οικογένεια και ένας ασφαλής χώρος για έκφραση. Αν και το πρώτο παιχνίδι τους συνέβη στις 21 Σεπτεμβρίου με ήττα 19-0, οι παίκτες και οι υποστηρικτές τους θεώρησαν πιο σημαντικό το γεγονός ότι οι τρανς άνδρες μπορούσαν να παίζουν το αγαπημένο τους άθλημα σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Η ομάδα ιδρύθηκε από τον 24χρονο Ούγκο Μαρτίνεθ, ο οποίος είχε περάσει από δύσκολες καταστάσεις στη διαδικασία της μετάβασής του. Είχε προηγουμένως αγωνιστεί σε γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου, αλλά η ορμονοθεραπεία του οδήγησε σε εχθρότητα από άλλους παίκτες και προπονητές. Ο Μαρτίνεθ, μέσω διαδικτύου, κάλεσε άλλους τρανς άνδρες να συμμετάσχουν, και η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή, αν και υπήρχαν και προβληματισμοί που έπρεπε να ξεπεραστούν για να οργανωθεί η ομάδα.

Ο πρόδρομος της Φένιξ, η TRUK United FC στην Αγγλία, ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2021 και μέχρι στιγμής συμμετέχει κυρίως σε φιλανθρωπικούς αγώνες. Παρά την ενεργή συμμετοχή της, δεν έχει τις ίδιες φιλοδοξίες που επιδεικνύει η Φένιξ. Την 31η Μαρτίου 2023, μια σημαντική ημέρα για την τρανς κοινότητα, η TRUK United FC νίκησε κατά την πρώτη της εμφάνιση, το οποίο αποτέλεσε σημείο ενότητας και επιτυχίας για την ομάδα.

Η δημιουργία της Φένιξ έχει προκαλέσει κύματα ενθουσιασμού και έχει λειτουργήσει ως φάρος ελπίδας για την κοινότητα των τρανς, προάγοντας τη συζήτηση γύρω από την ένταξη στον αθλητισμό, όχι μόνο στην Ισπανία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ενώ η πρόκληση για το μέλλον είναι μεγάλη, οι παίκτες παραμένουν προσηλωμένοι στον στόχο τους να χτίσουν μια ομάδα που θα ενθαρρύνει και θα εμπνέει.

Πηγή: kathimerini.gr