Αντεπίθεση των αιωνίων αντιπάλων Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα
Στα ελληνικά καφενεία, μία από τις πιο διαχρονικές κουβέντες είναι το ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού, που ξεφεύγει από τον απλό αθλητικό διάλογο και επεκτείνεται σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας. Η κόντρα αυτή στο μπάσκετ έχει αποκτήσει διεθνείς διαστάσεις και η πρόσφατη εξέλιξη στον χώρο έχει φέρει στο προσκήνιο το ερώτημα: Μετράει περισσότερο το ταξίδι ή ο προορισμός; Η απάντηση σε αυτό το ρητορικό ερώτημα μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, όμως είναι αδιαμφισβήτητο ότι για πολλούς φιλάθλους το αποτέλεσμα είναι αυτό που τελικά έχει σημασία.

Η τελευταία τριετία υπήρξε ευνοϊκή για τον Ολυμπιακό, καθώς με την καθοδήγηση του Γιώργου Μπαρτζώκα έφτασε σε τρία διαδοχικά Final Four, αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει κάποιο τρόπαιο. Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός, μετά από μακρά απουσία, επέστρεψε και κατέκτησε το έβδομο τρόπαιο της ιστορίας του, ρυθμίζοντας έτσι τη δυναμική της αντιπαλότητας.

Η ομάδα του Παναθηναϊκού, που πέρσι είχε σημαντικές προσθήκες και ενσήμα, ξεκινά τη νέα σεζόν με το προνόμιο να υπερασπιστεί τον τίτλο της, αρχίζοντας από την 3η Οκτωβρίου κόντρα στην Αλμπα. Στη φετινή διοργάνωση, ο Παναθηναϊκός θεωρείται ως το φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, καθώς έχει διατηρήσει την πλειονότητα της ομάδας του και ενισχυθεί με τρεις σημαντικές προσθήκες.

Η πλειονότητα των αναλυτών βλέπουν και τους δύο «αιώνιους» ως επικρατέστερους για τον τίτλο και την πρωτοκαθεδρία στην κανονική περίοδο. Παρά ταύτα, κανένας Νο1 στην κανονική περίοδο τα τελευταία χρόνια δεν κατάφερε να κατακτήσει το τρόπαιο, γεγονός που συνιστά μια «κατάρα».

Ο Ολυμπιακός, παρά την ανατροπή του Παναθηναϊκού, αντέτεινε δυναμικά και προχώρησε σε σημαντικές προσθήκες, όπως αυτή του MVP Σάσα Βεζένκοφ, δημιουργώντας έτσι έναν αξιόλογο ανταγωνιστή για τη φετινή περίοδο. Η κίνηση αυτή ενισχύει τη θέση του Ολυμπιακού στην αγορά, δημιουργώντας ερωτηματικά για τη διαχείριση του ρόστερ φέτος.

Εν τω μεταξύ, οι άλλες ομάδες προσπαθούν να θεμελιώσουν τις βάσεις τους για μια δυνατή επίδοση. Αναμένονται υψηλές προσδοκίες, με ομάδες όπως η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα που φέτος έχουν επενδύσει σε δυνατούς παίκτες, επιδιώκοντας να προχωρήσουν σε μια πιο εξαιρετική πορεία.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι η Εφές, η οποία ύστερα από μια μέτρια σεζόν είχε μόνο τέσσερις προσθήκες, ελπίζοντας να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της. Παράλληλα, η Παρτιζάν του Ζέλικο Ομπράντοβιτς θα χρειαστεί χρόνο για να εδραιωθεί, καθώς σχεδιάζει την επιστροφή της στη τετράδα.

Φέτος, οι ομάδες θα χρειαστούν σοβαρή προετοιμασία για να παραμείνουν ανταγωνιστικές και ενδέχεται να υπάρξουν πολλές εκπλήξεις στο δρόμο τους προς το τίτλο. Η νέα σεζόν υπόσχεται έντονο πάθος και ανατροπές.

Πηγή: kathimerini.gr