Βραβεία Κύκλωψ 2024 και Εγκαίνια του Μουσείου Φωτογραφικών Μηχανών στη Δράμα

Στον κήπο του «Μαρμάρινου Σπιτιού» στη Δράμα, οι καρέκλες είχαν στρωθεί νωρίς το περασμένο Σάββατο, περιμένοντας την απονομή των ετήσιων βραβείων της «Κύκλωψ». Αυτή η μη κερδοσκοπική οργάνωση, που ιδρύθηκε από τον Αρη Θεοδωρίδη, έχει συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της πόλης, με πιο αξιοσημείωτη την αποκατάσταση της Καπναποθήκης και του αρχοντικού Αναστασιάδη, το οποίο τώρα λειτουργεί ως Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών.

Φέτος, ωστόσο, υπήρχε ακόμη ένας λόγος που οι επισκέπτες συρρέουν: η πρώτη ευκαιρία να θαυμάσουν τα εκθέματα του νέου μουσείου, που περιλαμβάνουν φωτογραφικές μηχανές από την αρχαία εποχή έως την ψηφιακή εποχή. Στις προθήκες που επιμελήθηκαν ο Ηλίας Παπαγεωργίου και ο Παντελής Φελέρης, δημοφιλείς μάρκες όπως η Leica και η Rolleiflex προσφέρουν στους επισκέπτες μια μοναδική οπτική για την εξέλιξη της φωτογραφικής τέχνης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο ιστορικός Στράτος Κασμερίδης ανέφερε τη σημασία των μύλων της Δράμας για την οικονομία και τον πολιτισμό της περιοχής, καθώς ο φετινός διαγωνισμός είχε θέμα το νερό. Με 242 φωτογραφίες από 85 συμμετοχές, τον τίτλο της νικήτριας κέρδισε η Τσαμπίκα Μπακίρη, ακολουθούμενη από τη Μαργαρίτα Τσορβά και τον Γιάννη Φωστίνη.

Η απονομή των βραβείων Κύκλωψ περιλάμβανε και οικονομική ενίσχυση για τους νικητές. Ο Θεόφιλος Κομνηνός, καλλιεργητής μανιταριών στα Κοκκινόγεια Δράμας, βραβεύτηκε ως «Δραμινός Αγρότης 2024», ενώ ειδικό βραβείο απονεμήθηκε στον ποιητή Κυριάκο Συφιλτζόγλου.

Ο Κώστας Βιδάκης (αριστερά) απονέμει το πρώτο βραβείο στον υιό της νικήτριας Φαέθοντα Σανσονέτη.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν σε σημαντικά πρόσωπα όπως η Ναταλία Ιωαννίδη για τη συνεισφορά της στην διατήρηση της κληρονομιάς του Παύλου Μελά, καθώς και στον στρατηγό Αλκιβιάδη Στεφανή, νέα διοικητή του Αγίου Ορους.

Τα ετήσια βραβεία της «Κύκλωψ» απονεμήθηκαν στη Δράμα-2
Ο Θανάσης Παπανδρίκος απονέμει το βραβείο στη Μαργαρίτα Τσορβά, που ήρθε δεύτερη στον διαγωνισμό.
Τα ετήσια βραβεία της «Κύκλωψ» απονεμήθηκαν στη Δράμα-3
Επισκέπτες περιηγούνται στις προθήκες με τα εκθέματα στο νέο Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών.

Πηγή: kathimerini.gr