Καθόλου περισσότερα από 105 χρόνια διαρκούς ενημέρωσης και επιρροής

Σήμερα η «Καθημερινή» γιορτάζει 105 χρόνια από την ίδρυσή της. Πρωτοκυκλοφόρησε στις 15 Σεπτεμβρίου 1919, με την έδρα της να βρίσκεται σε μια μονοκατοικία της οικογένειας του εκδότη Γεωργίου Βλάχου στην οδό Σωκράτους. Οι αγωνίες και οι νίκες της ελληνικής κοινωνίας έχουν μοναδικά αποτυπωθεί στις σελίδες της, εκτός από την περίοδο της Επταετίας, όταν η έκδοση σταμάτησε από την Ελένη Βλάχου.

Η Αθηνά Κακούρη μας παρέδωσε τις δικές της ευχές: «Η “Καθημερινή” για μένα σημαίνει το ἐργαλεῖο πού δημιούργησε ὁ Γεώργιος Ἀγγέλου Βλάχος προκειμένου να ὑπηρετήσει τη φιλοπατρία του». Τόνισε τη σημασία που έχουν τα ιστορικά άρθρα της εφημερίδας και πώς αυτά μεταφέρουν το πνεύμα φιλοπατρίας και υπερηφάνειας για την Ελλάδα. Έστω και δύο δεκαετίες μετά τον θάνατό του, η ευχή της είναι να αναβιώσει η μνήμη ενός αληθινά πατριωτικού πνεύματος.

Η αλληλεπίδραση ανάμεσα σε εμάς, που γράφουμε, και στους αναγνώστες μας παραμένει ζωντανή. Δεχτήκαμε πολλές θερμές ευχές με αφορμή την επέτειό μας. Για παράδειγμα, η Πέγκυ Ζουμπουλάκη ευχήθηκε να συνεχίσουμε να δημιουργούμε και να προοδεύουμε. Αντίστοιχα, η αγρότισσα Φωτεινή Μπαλογιάννη δήλωσε: «Να ζήσετε σαν τα ψηλά βουνά!», επισημαίνοντας τη σημασία της ενημέρωσης που παρέχει η «Κ» στους αναγνώστες της.

Ο ζωγράφος Γιώργος Ρόρρης, αναγνωρίζοντας την επίδραση της «Καθημερινής» στη ζωή του, αφηγήθηκε ότι άρχισε να την διαβάζει στα καφενεία του χωριού του, και πως στη συνέχεια έγινε καθημερινή του συνήθεια. Εκφράζει τη λύπη του για τη συρρίκνωση της αναγνωστικής κουλτούρας και μοιράζεται τις αναμνήσεις του από σημαντικούς δημοσιογράφους, οι οποίοι του διαμόρφωσαν την κρίση και τη γνώση του.

Ο Μιχάλης Καλογεράκης, με τη σειρά του, αναφέρθηκε στην αξία της «Καθημερινής» ως σημείου αναφοράς στην καθημερινότητά του και απηύθυνε ευχές για εμπνεύσεις και δημιουργικότητα στους νέους. Εξέφρασε τον πόθο του να συνεχίσουμε να διαβάζουμε και να ενισχύουμε την κριτική σκέψη μας.

Πηγή: kathimerini.gr