Ενσυναίσθηση και Φροντίδα για τα Ζώα το Καλοκαίρι του 2024 στην Ελλάδα

Το καλοκαίρι που πέρασε φαίνεται να κύλησε γρήγορα και μάλλον άφησε μια πικρή επίγευση. Το υψηλό κόστος των διακοπών περιόρισε τη διάρκεια των ταξιδιών μας, ενώ οι φυσικές καταστροφές, όπως οι πυρκαγιές, κατέστρεψαν πολλές δασικές και περιαστικές εκτάσεις. Ωστόσο, υπάρχει και μια θετική εξέλιξη που αξίζει να επισημάνουμε: η αυξημένη ευαισθησία για την προστασία των ζώων στην Ελλάδα, η οποία έγινε ιδιαίτερα εμφανής το φετινό καλοκαίρι.

Θυμάμαι διάφορες ιστορίες κατά τη διάρκεια των διακοπών μας, όπως τη διάσωση ενός γαϊδουριού στη Χάλκη από μια παρέα φίλων μου. Είχαν ανακαλύψει ότι ο ιδιοκτήτης του το είχε εγκαταλείψει χωρίς φαγητό και νερό. Εκείνοι φρόντισαν να το ταΐζουν και να το ποτίζουν, ενώ επίσης ενημέρωσαν τις αρχές. Η αστυνομία, η οποία παλαιότερα αδιαφορούσε, τώρα είναι υποχρεωμένη να παρέμβει σε τέτοιες περιπτώσεις.

Η ευαισθησία μας για τα ζώα δεν περιορίστηκε μόνο σε μεμονωμένα περιστατικά. Ολόκληρο το καλοκαίρι, οι ειδήσεις μας έφεραν πολλές θετικές ιστορίες, από τις χελώνες που χρειαζόταν φροντίδα μέχρι τα αδέσποτα σκυλιά που διασώθηκαν. Οργανώσεις όπως η Anima, συνεισέφεραν σε αυτές τις προσπάθειες και το γεγονός ότι δεν είμαστε πια αδιάφοροι για τη μοίρα των ζώων είναι μια σημαντική εξέλιξη.

Επιπλέον, τα γαϊδουράκια στα νησιά μας, αν και δεν έχουν την προστασία που τους αξίζει, έχουν αρχίσει να κερδίζουν κάποια περισσότερη προσοχή. Η κατάσταση στον τομέα αυτό έχει βελτιωθεί ελαφρώς, με μικρές, αλλά σημαντικές παρεμβάσεις, όπως η τοποθέτηση σκιάστρων σε περιοχές όπου τα ζώα παλαιότερα υπέφεραν.

Αν και η πρόοδος είναι αισθητή, παραμένει ένας καθημερινός αγώνας γεμάτος προκλήσεις και καθυστερήσεις, συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όμως, η θετική αλλαγή είναι κάτι που δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε, και αυτή η νέα αντίληψη που αναπτύσσεται σχετικά με τη φροντίδα των ζώων μας γεμίζει με ελπίδα για το μέλλον.

Πηγή: kathimerini.gr