Η Πολιτική και τα Γατιά: Η Ελευθερία Υπό Αμφισβήτηση στην Αμερική

Κι όμως, το μήνυμα της Τέιλορ Σουίφτ υπέρ της Κάμαλα Χάρις αποκτά ιδιαίτερη σημασία μέσα από την ακούσια παρουσία του γάτου της, του Μπέντζαμιν Μπάτον. Η εικόνα του γάτου να αναπαύεται ανόρεχτα στον ώμο της Σουίφτ, καταφέρνει να προσδώσει μια ξεχωριστή σημειολογική ένταση σε μια απλή δήλωση πολιτικών προθέσεων.

Η Σουίφτ υπογράφει την έκκλησή της προς τους 283 εκατομμύρια ακολούθους της ως «άτεκνη γατομάνα». Αυτή η αναφορά έρχεται σε αντίθεση με τη δήλωση του Τζέι Ντι Βανς, υποψήφιου αντιπροέδρου του Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε τις γυναίκες που δεν παντρεύονται και δεν έχουν παιδιά ως «δυστυχισμένες» και «άτεκνες γατόφιλες», δημιουργώντας έναν αγώνα υπέρ του ριζοσπαστικού συντηρητισμού που προάγει μια μονοδιάστατη ζωή για τις γυναίκες.

Αν ξεπεράσει κανείς τους γεωπολιτικούς κινδύνους, οι αμερικανικές εκλογές θέτουν σε κίνδυνο την ελευθερία του καθενός να ζει σύμφωνα με τις επιθυμίες του σε ένα πλουραλιστικό δημοκρατικό περιβάλλον. Αυτή η ελευθερία, όμως, αμφισβητείται από μια πολιτική δύναμη που προτείνει την επαναφορά σε μια επαναστατική κοινωνία που περιορίζει τις επιλογές και τις ελευθερίες.

Ο πραγματικός γάτος της Σουίφτ, σύμβολο ευημερίας και ελευθερίας, έρχεται σε αντίθεση με τις ακραίες δηλώσεις του Τραμπ, ο οποίος φτάνει στο σημείο να αναφέρει ότι οι κοινότητες μεταναστών στο Οχάιο «τρώνε γάτες και σκυλιά». Έτσι, από τη μία υπάρχει η ελαφρότητα των δημοκρατικών αξιών και από την άλλη, η ανησυχία για τη βία και τον κανιβαλισμό.

Η πολιτική αναγνωρίζει την ικανότητά της να υπαγορεύει έναν υπαρξιακό μονόδρομο, με την επιβολή ενός συγκεκριμένου τρόπου ζωής. Οι εικόνες της πραγματικής Αμερικής, όπως την περιγράφουν, παραπέμπουν σε μια κοινωνία με έναν μόνο κανόνα και έναν μόνο θρησκευτικό σκελετό, αμφισβητώντας την πλουραλιστική πραγματικότητα που προσφέρει η δημοκρατία.

Ακόμη και αν η Σουίφτ φαίνεται να έχει προγραμματίσει τη διαδικτυακή της ανακοίνωση πριν από το ντιμπέιτ, η αντίθεση των πανέμορφων γατιών της με τη σκοτεινή ρητορική κάποιων πολιτικών αποκαλύπτει τις διαφορές ανάμεσα στις πολιτικές φιλοδοξίες και τις κοινωνικές αξίες που εδραιώνουν την ελευθερία των ατόμων.

Ο αυτοκράτωρ μοιάζει να ψάχνει νόημα σε όλα αυτά, έχοντας ένα υπεροπτικό βλέμμα που εκφράζει αδιαφορία για τις ζωές των άλλων και μια επιθυμία να παραμείνει στην γαλήνη της απομόνωσής του.

Πηγή: kathimerini.gr