Η παράξενη σύνδεση του Σπρίνγκφιλντ με την πολιτική και τους Σίμσον

Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσες πολλές πόλεις και χωριά με το όνομα Σπρίνγκφιλντ στις Ηνωμένες Πολιτείες; Θα ήθελα να το μάθω, ειδικά αν τύχει να συμμετάσχω σε παιχνίδι γνώσεων. Είναι πιθανό να είναι δεκάδες. Ομολογώ ότι μέχρι προχθές ήξερα μόνο ένα Σπρίνγκφιλντ, αλλά αυτό είναι το μόνο που με ενδιαφέρει να επισκεφτώ. Αναφέρομαι στην πόλη όπου ζει η γνωστή οικογένεια των Σίμσον: ο Ομηρος, η Μαρτζ, οι Σίμσον και οι γούνες τους, όπως η Λίζα, ο Μπαρτ και η Μάγκι, καθώς και η γάτα και ο σκύλος τους. Η σειρά κινουμένων σχεδίων είναι μοναδική για το χιούμορ της και τη δριμεία κριτική της σε κοινωνικά και πολιτικά θέματα.

Το Λος Αντζελες είναι ο άλλος τόπος που μπορεί να επισκεφτείς και να δεις το Σπρίνγκφιλντ. Στο θεματικό πάρκο της Universal Studios υπάρχει μια λεπτομερής αναπαράσταση του Σπρίνγκφιλντ σε πραγματικό μέγεθος. Στο πάρκο θα συναντήσεις τον πύργο ψύξης του μίστερ Μπερνς, το παντοπωλείο του Απού, το μπαρ του Μο και το γνωστό ταχυφαγείο του Κράστι. Και φυσικά, το σπίτι της οικογένειας Σίμσον.

Ένα άλλο ενδιαφέρον κομμάτι είναι οι προφητικές ικανότητες των σεναριογράφων της σειράς. Σε αρκετά βίντεο στο Διαδίκτυο, παρατίθενται οι «προβλέψεις» των Σίμσον, από το 1989 μέχρι σήμερα. Άτομα που δεν έχουν διαβάσει ποτέ επιστημονική φαντασία πιστώνουν στο καρτούν πολλές «προβλέψεις» που έχουν ήδη εμφανιστεί στη λογοτεχνία.

Ωστόσο, οι συνωμοσιολόγοι έχουν μια ιδιαίτερη ικανότητα να βλέπουν τα πάντα ως απόρροια μυστικών σχεδίων. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι δημιουργοί των Σίμσον είναι δήθεν αντισυστημικοί, ενώ στην πραγματικότητα εργάζονται για νεοταξικά σχέδια. Αυτό οδηγεί σε απίθανες θεωρίες που αποδεικνύουν την αποσύνθεση της ψυχικής τους κατάστασης.

Πρόσφατα, ο Ντόναλντ Τραμπ, σε μια ομιλία του, ανέφερε ένα άλλο Σπρίνγκφιλντ, αυτό της πολιτείας του Οχάιο, κατηγορώντας τους Αϊτινούς κατοίκους ότι τρώνε κατοικίδια ζώα. Αυτή η χυδαία δήλωση καταρρίφθηκε αμέσως, αλλά δείχνει την απογοητευτική πραγματικότητα της πολιτικής που εστιάζει περισσότερο στη ρητορική μίσους παρά στην αλήθεια.

Είναι θλιβερό να βλέπεις τέτοιες δηλώσεις να διαδίδονται, ειδικά όταν γνωρίζεις την ιστορία και τα βάσανα της Αϊτής. Σημαντικές στιγμές στην ιστορία μας, όπως η υποστήριξη της ανεξαρτησίας της Ελλάδας από την Αϊτή το 1822, θα έπρεπε να προάγουν την αλληλεγγύη και την κατανόηση.

Ελπίζω ότι στο πραγματικό Σπρίνγκφιλντ οι επικριτές αυτών των τοποθετήσεων να μην κερδίσουν ούτε το 20%. Αντίθετα, εύχομαι οι χαρακτήρες των Σίμσον να αναλάβουν τη θέση τους και να μείνουν πιστοί σε ό,τι εκπροσωπούν. Έτσι, ίσως, ακούσουμε τη Μάγκι να λέει «Ντροπή!».

Πηγή: kathimerini.gr