Η Επιστροφή του Πεζοδρομίου και οι Αντιφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Η κατάσταση για τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να έχει αλλάξει. Παρά τις ελπίδες και τις προσδοκίες, η αντίδραση από την πλευρά των πολιτών δεν είναι αυτή που περίμεναν. Οι κραυγές και οι αντιδράσεις που προέρχονται από το «πεζοδρόμιο της Κουμουνδούρου» δείχνουν ότι το κλίμα είναι αρνητικό, ιδιαίτερα όταν οι μέχρι πρότινος υποστηρικτές στρέφονται εναντίον τους. Αυτή η ασυμμετρία θα έπρεπε να ήταν πιο ξεκάθαρη, αλλά φαίνεται ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να μην την αντιλαμβάνονται.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι πολιτικοί παρατηρητές αναφέρουν πως μια χούφτα φωνές μπορεί να εξελιχθεί σε ένα δυνατό μήνυμα, αλλά φαίνεται ότι αυτό συγκρίνεται με μια εξέλιξη αντίστροφη από αυτήν που φανταζόταν το κόμμα. Οι κραυγές και οι εκφράσεις δυσαρέσκειας δεν είναι απλά στιγμιαία επεισόδια αλλά αντανακλούν βαθύτερες ανησυχίες και απογοητεύσεις από τις πολιτικές τους.

Είναι σχεδόν ειρωνικό το γεγονός ότι οι ίδιοι οι πολιτικοί που κάποτε χαρακτήριζαν την «γιούχα» ως ένδειξη οργής και αδικίας, τώρα βρίσκονται στην άλλη πλευρά του νομίσματος. Το γεγονός ότι ο Πολάκης, ένα από τα πιο διακεκριμένα στελέχη του κόμματος, δέχεται αυτή την κριτική, υπογραμμίζει την αναγκαιότητα μιας επαναξιολόγησης της στρατηγικής τους. Οι φωνές που μέχρι πρότινος τους στήριζαν, τώρα τους αποδοκιμάζουν, κάτι που θα πρέπει να τους προβληματίσει σοβαρά.

Η αλήθεια είναι ότι τέτοιες καταστάσεις θα πρέπει να προβληματίζουν όλους τους πολιτικούς, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης. Είναι σημαντικό να διατηρείται μια ανταλλαγή ιδεών και απόψεων μεταξύ κομμάτων και πολιτών, χωρίς εξάρσεις συναισθημάτων που μόνο κακό μπορούν να κάνουν. Ούτε ο Πολάκης, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ αξίζουν τέτοιες εξελίξεις. Τα προϊόντα της δικής τους υποκουλτούρας δεν θα πρέπει να στρέφονται εναντίον τους με αμεσοδημοκρατικό τρόπο, αλλά να αποτελούν αντικείμενο σοβαρού διαλόγου.

Πηγή: kathimerini.gr