Στρατηγική Διακλαδική Άσκηση «Μέδουσα-13» Επανεκκινεί Με Διεθνή Συμμετοχή στην Ανατολική Μεσόγειο
Ξεκινά αύριο η διακλαδική άσκηση «Μέδουσα-13», η οποία συνδιοργανώνεται από την Ελλάδα και την Αίγυπτο και επανεντάσσεται φέτος στο πρόγραμμα μετά την αναβολή της το 2023 λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Στην άσκηση συμμετέχουν επίσης η Γαλλία, η Σαουδική Αραβία και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Από τις 12 έως τις 20 Οκτωβρίου, στρατιωτικές δυνάμεις, πλοία και αεροσκάφη των πέντε συμμετεχουσών χωρών θα αναπτυχθούν σε περιοχές όπως η Κρήτη, η Κάσος και η Κάρπαθος, όπου πρόσφατα δοκιμάστηκαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οι συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές έχουν επιλεγεί για να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα, καθώς συνδέονται με την τμηματική οριοθέτηση Ελλάδας–Αιγύπτου του 2020.

Η άσκηση «Μέδουσα» αντικατοπτρίζει τους ισχυρούς στρατηγικούς δεσμούς που έχει αναπτύξει η Αθήνα, τόσο με την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, που θεωρούνται κράτη-βαρόμετρα για τη Μέση Ανατολή, όσο και με τη Γαλλία, η οποία αποτελεί στενό σύμμαχο της Ελλάδας και κρίσιμο παράγοντα στη γεωστρατηγική κατάσταση της Ανατολικής Μεσογείου.

Η θαλάσσια περιοχή νότια και ανατολικά της Κρήτης θα είναι το κεντρικό πεδίο των επιχειρήσεων, με τη συμμετοχή πολεμικών πλοίων, όπως φρεγάτες, υποβρύχια και ελικοπτεροφόρα, καθώς και μαχητικών αεροσκαφών και χερσαίων δυνάμεων. Οι επιχειρήσεις θα περιλαμβάνουν σενάρια που συνδυάζουν παραδοσιακές τακτικές πολέμου με νέες προσεγγίσεις, όπως ηλεκτρονικό πόλεμο και αντιμετώπιση μη επανδρωμένων απειλών.

Αξιοσημείωτη είναι και η συμμετοχή των ελληνικών ελικοπτέρων ΜΗ-60 Romeo σε διεθνή άσκηση, καθώς και η έντονη παρουσία μονάδων ειδικών επιχειρήσεων, οι οποίες θα εμπλακούν σε καταδρομικές ενέργειες και αμφίβιες επιχειρήσεις.

Η «Μέδουσα» έρχεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της νατοϊκής άσκησης Ramstein Flag24, που έλαβε χώρα στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, με τη συμμετοχή 89 μαχητικών από 13 χώρες, υπογραμμίζοντας τη γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας στην περιοχή.

Πηγή: kathimerini.gr