Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε Προχωρημένες Διαπραγματεύσεις για την Προμήθεια Περιφερόμενων Πυρομαχικών Switchblade

Η απόκτηση των περιφερόμενων πυρομαχικών τύπου Switchblade 300 και 600 προχωρά για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, με την προμήθεια να έχει εισαχθεί στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής.

Η προμήθεια των Switchblade προωθείται από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κατόπιν εισήγησης των γενικών επιτελείων. Αρχικά, τα επίλεκτα τμήματα της διοίκησης ειδικού πολέμου (ΔΕΠ), καθώς και οι μονάδες του στρατού ξηράς στον Έβρο και το ανατολικό Αιγαίο, θα επωφεληθούν από αυτό το σύγχρονο μέσο κρούσης, το οποίο έχει αποδείξει την αξία του στα πεδία μάχης της Ουκρανίας.

Η αγορά θα γίνει μέσω διακρατικής συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες (FMS), και σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την έγκριση από την επιτροπή εξοπλιστικών της Βουλής, το θέμα θα παραπεμφθεί στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) για οριστική απόφαση.

Τα περιφερόμενα πυρομαχικά είναι αναγκαία για τις σύγχρονες πολεμικές επιχειρήσεις, καθώς ενισχύουν τη δυνατότητα πλήγματος ακριβείας από μεγάλες αποστάσεις, ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους για τις μονάδες και την αποκάλυψη της θέσης τους. Πρόκειται για μικρά drones με εκρηκτική κεφαλή, που καθοδηγούνται στον στόχο από τον χειριστή τους.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο εκδόσεις των Switchblade. Η πρώτη είναι το Switchblade 300, που έχει βεληνεκές περίπου 20 χιλιόμετρα και μικρή εκρηκτική γόμωση, κατάλληλο για χρήση κατά προσωπικού και μικρών στόχων. Η δεύτερη είναι το Switchblade 600, με βεληνεκές 40 χιλιομέτρων και αντιαρματική κεφαλή, ικανό να πλήξει θωρακισμένους στόχους, όπως άρματα μάχης ή οχυρωμένες θέσεις. Μαζί με τα πυρομαχικά, περιλαμβάνονται εξομοιωτές εκπαίδευσης και μονάδες χειρισμού.

Αρχικά, τα Switchblade θα εξοπλίσουν τις μονάδες ειδικών επιχειρήσεων της ΔΕΠ. Το επιτελείο διερευνά επίσης τη δυνατότητα χρήσης τους από οχήματα αναγνώρισης Μ-1117 και άλλα ελαφρά οχήματα του στρατού στον Έβρο και τα νησιά. Υπάρχουν επίσης προτεινόμενες εγκαταστάσεις εκτοξευτών Switchblade και σε μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, ιδίως σε σκάφη ανορθόδοξου πολέμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 50 εκατομμύρια από το συνολικό ποσό των 75,2 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια των Switchblade θα καλυφθούν μέσω πιστώσεων Foreign Military Financing (FMF), ενώ τα υπόλοιπα 25 εκατομμύρια θα προέλθουν από εθνικούς πόρους κατά την παραλαβή των πυρομαχικών.

Στους πρώτους μήνες του 2025 αναμένονται εξελίξεις και για την αναβάθμιση των παλαιότερων ΑΗ-64Α Apache σε φορείς των Spike NLOS, με περισσότερες λεπτομέρειες να αναμένονται από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, κατά την παρουσίαση του Μακροπρόθεσμου Προγραμματισμού Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ).

Πηγή: kathimerini.gr