Διεθνής Εκπαίδευση Πιλότων στην Καλαμάτα με Συμμετοχή Γερμανών Ικαράδων

Η εκπαίδευση των Γερμανών πιλότων στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος της Καλαμάτας έχει γίνει θέμα εκτενών συζητήσεων μεταξύ της Αθήνας και του Βερολίνου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι συνομιλίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ώστε οι μελλοντικοί χειριστές των γερμανικών F-35 να ξεκινήσουν την εκπαίδευσή τους στην Ελλάδα.

Η 120ΠΕΑ είχε υποβληθεί πρόσφατα σε αξιολόγηση από Γερμανούς αξιωματικούς, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να δουν τις εγκαταστάσεις και τα προγράμματα εκπαίδευσης που προσφέρονται. Οι επισκέπτες εκφράστηκαν με ενθουσιασμό για το επίπεδο της εκπαίδευσης και τις σύγχρονες υποδομές που διαθέτει η Καλαμάτα.

Η Πολεμική Αεροπορία επιδιώκει να καταστήσει την Καλαμάτα ένα από τα κορυφαία διεθνή εκπαιδευτικά κέντρα. Αυτή η επιδίωξη καθίσταται εφικτή καθώς πολλές γειτονικές χώρες εξοπλίζονται με τελευταίας γενιάς μαχητικά. Η Ελλάδα βρίσκεται σε θέση να επωφεληθεί από την παγκόσμια έλλειψη εκπαιδευτών και εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων, προσφέροντας ποιοτική εκπαίδευση.

Με δεδομένο το γεγονός ότι το Μ-346 μπορεί να προετοιμάσει τους πιλότους για σύγχρονα μαχητικά 5ης γενιάς, όπως τα F-35, η επένδυση στην εκπαίδευση αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Η δυνατότητα προσομοίωσης των χαρακτηριστικών διαφόρων αεροσκαφών καθιστά το Μ-346 ένα ελκυστικό εργαλείο εκπαίδευσης για έπειτα από την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης στους Τ-6 μονοκινητήριους.

Αρμόδιοι στρατιωτικοί κύκλοι σχολιάζουν ότι το πρόγραμμα εκπαιδεύσεως των Γερμανών πιλότων προσφέρει όχι μόνο διεθνή προβολή, αλλά και οικονομικά οφέλη για την Πολεμική Αεροπορία. Το κόστος εκπαίδευσης κάθε ιπταμένου υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο αναμένεται να ενισχύσει τα ελληνικά έσοδα.

Προγραμματίζεται ότι η Ελλάδα και η Γερμανία θα ορίσουν τα διαδικαστικά ζητήματα και θα υπογράψουν τις απαραίτητες συμβάσεις σύντομα. Μέχρι τον Απρίλιο του 2025, η καλαμάτα θα διαθέτει τουλάχιστον δέκα Μ-346, έτοιμα να υποστηρίξουν την εκπαίδευση και άλλων εθνικοτήτων πιλότων.

Η απόφαση της Αθήνας να αντικαταστήσει τα παλαιά Τ-2 Buckeye με τα νέας γενιάς Μ-346 αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα για την εκπαίδευση των Γερμανών πιλότων. Η προσφορά των Μ-346 ενισχύει τις εκπαιδευτικές δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας, διευρύνοντας τις επιλογές εκπαίδευσης προς τους νέους πιλότους.

Η πρόοδος αυτή δείχνει την προοπτική συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της στρατιωτικής εκπαίδευσης, ενισχύοντας τις σχέσεις και την αμυντική συνεργασία τους.

Πηγή: kathimerini.gr