Διεθνής Άσκηση Ευνομία 24: Στρατηγική Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Στο πλαίσιο της διεθνούς άσκησης «Ευνομία 24», ισχυρές αεροναυτικές δυνάμεις από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Κύπρο συναντώνται στην περιοχή που οριοθετεί την κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη και την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αυτή η τετραμερής πρωτοβουλία έχει σημαντική γεωπολιτική διάσταση και προέκυψε κατά τη διάρκεια της ελληνοτουρκικής κρίσης το 2020, επιδιώκοντας την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και τη διατήρηση της ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Η φετινή άσκηση πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη εποχή, με κινδύνους για ευρύτερη ανάφλεξη λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Οι συμμετέχουσες χώρες συνεργάζονται και σε πραγματικές πολεμικές συνθήκες στην Ερυθρά Θάλασσα, μέσω της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Aspides», για την ασφάλεια της διεθνούς ναυτιλίας απέναντι στις επιθέσεις των Χούθι.

Η πρώτη φάση της «Ευνομίας» ξεκινά στον λιμένα της Λεμεσού, όπου έχει καταπλεύσει το ερευνητικό πλοίο Ievoli Relume. Οι ναυτικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν στην περιοχή από τη Ρόδο μέχρι το βορειοδυτικό τμήμα της Κυπριακής ΑΟΖ, όπου θα διεξαχθεί το κυρίως μέρος της άσκησης. Στο πλαίσιο αυτό, θα δοκιμαστούν σενάρια φύλαξης στρατηγικών εγκαταστάσεων και επιθέσεων από ειδικές δυνάμεις.

Η Ελλάδα συμμετέχει με μια φρεγάτα, ένα υποβρύχιο, ελικόπτερα S-70 και αεροσκάφη Rafale και F-16. Στην άσκηση συμμετέχουν η Γαλλία με φρεγάτα, η Ιταλία με αντιτορπιλικό και η Κύπρος με πλοία και προσωπικό. Πολλαπλά σενάρια περιλαμβάνουν επιθέσεις ναυτικών μονάδων και επιχειρήσεις εκκένωσης αμάχων, στοιχεία που προκύπτουν από την τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή.

Παράλληλα, η πολυεθνική άσκηση ειδικών επιχειρήσεων «Ωρίων 24» διεξάγεται σε περιοχές του Αιγαίου και της Αττικής, με συμμετοχή στρατευμάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Ιταλία, Κύπρο, Βουλγαρία, Ρουμανία και Βόρεια Μακεδονία. Ένα από τα κύρια σενάρια αφορά την ανακατάληψη νησίδας, η οποία απαιτεί συνδυασμένες δυνάμεις και υποστήριξη από ελικόπτερα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η εκπαίδευση περιλάμβανε και avan(ε) του εξοπλισμού αναχρηματοδότησης, με τη συμμετοχή και Αμερικανών Navy Seals. Στο πλαίσιο της άσκησης, προσγειώθηκε και το 17ο ελικόπτερο ΝΗ-90 της Αεροπορίας Στρατού, ενδεικτικό της συνεχούς παραλαβής και ενίσχυσης των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Πηγή: kathimerini.gr