Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία: Με Μακρόν 1 στους 2, με Λεπέν 1 στους 3

Ελλάς - Γαλλία - Συμμαχία: Με Μακρόν 1 στους 2, με Λεπέν 1 στους 3

Σύμφωνα με την έρευνα της Prorata για το Newsbomb.gr, η μεγάλη μερίδα των ερωτώμενων τάσσεται με την άποψη πως η εκλογή του Μακρόν είναι συμφέρουσα για την Ελλάδα.

Η εκλογική αναμέτρηση της προηγούμενης Κυριακής για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, προσέλκυσε τα βλέμματα των Ευρωπαίων πολιτών, σε μία κρίσιμη περίοδο για τις εθνικές οικονομίες και τις διεθνείς σχέσεις.

Ο Πρόεδρος που θα αναδειχθεί από το δεύτερο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης στις 24 Απριλίου, αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις γύρω από το Ουκρανικό, καθώς η Γαλλία διαθέτει μία από τις ισχυρότερες στρατιωτικές δυνάμεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Παράλληλα, είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια τα χαρτοφυλάκια των ελληνικών Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας θέτουν υψηλά στην ατζέντα τη βελτίωση των ελληνογαλλικών σχέσεων, ενώ και σε επίπεδο στρατιωτικών εξοπλισμών η Ελλάδα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Γαλλία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η νέα έρευνα της Prorata για το Newsbomb.gr διερεύνησε τη στάση των αναγνωστών του τελευταίου, σχετικά με το ποιος από τους δύο υποψήφιους για τον προεδρικό θώκο της Γαλλίας μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η μεγάλη μερίδα των ερωτώμενων τάσσεται με την άποψη πως η εκλογή του Μακρόν είναι συμφέρουσα για την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, το 51% όσων απάντησαν, φαίνεται να προτιμάει την επανεκλογή του νυν Προέδρου της Γαλλίας, ωστόσο σημαντικό παραμένει το ρεύμα που συγκεντρώνει η Λεπέν, καθώς το 36% θεωρεί πως η εκλογή της θα είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας.

Επιπρόσθετα, από την ανάλυση των δημογραφικών στοιχείων, παρατηρείται πως ενώ ο νυν πρόεδρος κερδίζει την εμπιστοσύνη με παρόμοια ένταση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, η Λεπέν διατηρεί ελαφρώς ισχυρότερο ρεύμα στις νεότερες ηλικίες έως 34 ετών.

Αναμφίβολα, η πιο ενδιαφέρουσα διαφοροποίηση εντοπίζεται στη βάση της ιδεολογικής αυτοτοποθέτησης των ερωτώμενων. Αρχικά, η υποστήριξη της θέσης πως η εκλογή της Λεπέν είναι συμφέρουσα για την Ελλάδα, ενισχύεται σημαντικά μεταξύ όσων δηλώνουν ότι έννοιες, όπως Αριστερά και Δεξιά δεν έχουν ιδιαίτερο νόημα στις μέρες μας.

Μάλιστα, μεταξύ αυτής της ομάδας των αναγνωστών, καταγράφεται οριακή προτίμηση προς την υποψήφια του Εθνικού Μετώπου. Η εικόνα μεταξύ των κεντρώων και κεντροδεξιών που συμμετείχαν στην έρευνα είναι σαφής: Μια πιθανή εκλογή Μακρόν θα εξυπηρετούσε καλύτερα τα συμφέροντα της χώρας μας. Την ίδια, άποψη συμμερίζεται και η μεγαλύτερη μερίδα όσων τοποθετούν εαυτούς στα αριστερά του πολιτικού φάσματος, με μια, ωστόσο, σημαντική διαφοροποίηση: Μια μικρή αλλά ποσοτικά ορατή μερίδα εξ’ αυτών (23%) θεωρεί πως είτε ο Μακρόν εκλεγεί, είτε η Λεπέν ο αντίκτυπος για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας θα είναι ο ίδιος.

Αναμφίβολα, η περίοδος μέχρι τις εκλογές στις 24 Απριλίου αναμένεται να είναι έντονη για τη γαλλική κοινωνία, με τους δύο υποψήφιους να έχουν ήδη ριχτεί στη μάχη των εκλογών, σχεδιάζοντας στρατηγικά τον προεκλογικό τους αγώνα προκειμένου να πείσουν τα στρώματα στα οποία εκλογικά δεν είχαν ισχυρό ρεύμα.

Το ενδιαφέρον στις Γαλλικές εκλογές του 2022 αφορά τόσο την κρίσιμη πολιτική και οικονομική συγκυρία, όσο και μία σημαντική πολιτική εξέλιξη που απειλεί τη δομή του γαλλικού κομματικού συστήματος. Και τούτο έχει να κάνει με την εκλογική κατάρρευση των πάλαι ποτέ κραταιών πολιτικών κομμάτων της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς. Οι εξελίξεις στη Γαλλία έχουν ήδη στείλει ισχυρό μήνυμα στις κομματικές δυνάμεις της Ευρώπης και αναντίρρητα ο Πρόεδρος που θα αναδειχθεί θα επηρεάσει σημαντικά τις κατευθύνεις της Ε.Ε. και τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ PRORATA ΓΙΑ ΤΟ NEWSBOMB.GR

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Πηγή: newsbomb.gr