Υψηλότερα οι τιμές του πετρελαίου – Η ΕΕ εξακολουθεί να επιδιώκει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Νέα άνοδο σημειώνουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου

Νέα άνοδο σημειώνουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου σήμερα Παρασκευή, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να επιδιώκει συμφωνία για ένα σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο αυτόν τον μήνα, παρά τις ανησυχίες για την προμήθεια στην Ανατολική Ευρώπη.

Η αγορά συνεχίζει να πιέζεται και να οδηγείται από την προοπτική απαγόρευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου που θα περιορίσει την προσφορά.

Η τιμή του Μπρέντ διαμορφώνεται στα 110 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του αμερικανικού αργού στα 109 δολάρια, ήτοι κινούνται 3% υψηλότερα σε σχέση με χθες.

Η εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο στη Βουλγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο σε μια συμφωνία εμπάργκο που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η εκτελεστική αρχή της ΕΕ, στις αρχές Μαΐου ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, οι διπλωμάτες και οι αξιωματούχοι δήλωσαν αισιόδοξοι για μια συμφωνία, καθώς η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσπαθούσε να πείσει τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, τον πιο έντονο επικριτή του προτεινόμενου εμπάργκο.

«Θα υπάρξει συμφωνία», δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ στο πρακτορείο Reuters, σημειώνοντας ότι υπάρχει ευελιξία στα προτεινόμενα επίπεδα μετάβασης και επενδύσεων για τις χώρες που βασίζονται στο ρωσικό πετρέλαιο και θα πρέπει να βρουν άλλες πηγές προμήθειας.

Ένας δεύτερος ανώτερος διπλωμάτης είπε ότι η συμφωνία ήταν δυνατή ήδη από τη Δευτέρα, όταν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντηθούν στις Βρυξέλλες, μετά από τεχνικές συνομιλίες που αναμένονται το Σαββατοκύριακο.

Ένας τρίτος διπλωμάτης είπε ότι υπάρχει πιθανότητα συμφωνίας αργότερα μέσα στην εβδομάδα. «Αυτό θα αποφασιστεί στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, μεταξύ Βουδαπέστης και Βρυξελλών. Είμαι αισιόδοξος», είπε ο διπλωμάτης. Ενώ τα περισσότερα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να εφαρμόσουν πλήρως το ρωσικό εμπάργκο πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, η Ουγγαρία έχει ήδη λάβει εξαίρεση μέχρι τα τέλη του 2024, όπως και η Σλοβακία, και η Τσεχική Δημοκρατία θα έχει μέχρι τα μέσα του 2024.

Εκτός από την απαγόρευση του πετρελαίου, περισσότεροι Ρώσοι κοντά στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να τιμωρηθούν στο ίδιο πακέτο, το έκτο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, τον οποίο η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Πηγή: newsbomb.gr