fbpx

Βίντεο-ντοκουμέντο: Προκλητικοί διακινητές ποζάρουν με πάκους μετρητών στον Έβρο

Βίντεο-ντοκουμέντο από τη δράση του μεγάλου κυκλώματος, που διακινούσε μετανάστες, ναρκωτικά και παράλληλα πλαστογραφούσε μοριακά τεστ για τον κορονοϊό για τους «πελάτες» του, φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Newsbomb.gr.

Αίσθηση προκαλεί ότι οι δράστες εμφανίζονται να ποζάρουν και να φωτογραφίζονται κρατώντας δεσμίδες με χαρτονομίσματα των 50 και των 100 ευρώ, τα οποία προέρχονται από την εγκληματική τους δραστηριότητα.

Σε ένα από τα βίντεο που αποκαλύπτονται, τα μέλη του κυκλώματος που είχαν το ρόλο του οδηγού στη διακίνηση μεταναστών ενημερώνουν τον αρχηγό τους ότι έφτασαν στο σημείο παραλαβής στον Έβρο και ότι πήραν τα λεφτά. Η ενημέρωση του αρχηγού γίνεται με βίντεο που αποστέλλεται ηλεκτρονικά στο κινητό του τηλέφωνο. Μάλιστα, κρατούν στα χέρια τα χαρτονομίσματα και του τα δείχνουν.

Σε άλλο βίντεο εμφανίζονται μετανάστες -«πελάτες» του κυκλώματος- οι οποίοι ενημερώνουν συγγενικά τους πρόσωπα ότι έφτασαν στον προορισμό τους, ότι είναι καλά στην υγεία τους και ότι πρέπει να πληρώσουν τους διακινητές. Με τον τρόπο αυτό –μέσω της αποστολής βίντεο- οι συγγενείς πείθονται ότι οι διακινητές έκαναν τη δουλειά τους και τους καταβάλουν χρήματα.

Το κύκλωμα χρησιμοποιούσε ταξιδιωτικό γραφείο στο κέντρο της Αθήνας, με πραγματικό διαχειριστή, όπου καταρτίζονταν πλαστά μοριακά τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, τα οποία διαμοιράζονταν στους μετανάστες που ήταν «πελάτες» των διακινητών.

Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών συνέλαβαν 12 άτομα και σχημάτισαν δικογραφία για ακόμα 31 άτομα, ενώ τα κέρδη του κυκλώματος υπολογίζονται στις 900.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα, η έρευνα αποκάλυψε ότι η οργάνωσης ήταν δομημένη σε τρεις υποομάδες, τα μέλη της οποίας διακινούσαν μετανάστες από και προς την Ελλάδα, ενώ άλλα μέλη της διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου των Αθηνών.

Στην πρώτη υποομάδα συμμετείχαν 13 από τους κατηγορούμενους, με διαρκή δράση τουλάχιστον από το Σεπτέμβριο του 2020, υπό την καθοδήγηση 27χρονου, με διακριτούς ρόλους και αποκλειστικό σκοπό την αποκόμιση παράνομων περιουσιακών οφελών, μέσω της διακίνησης μεταναστών από και προς τη χώρα μας.

Ο 27χρονος αρχηγός της οργάνωσης, συντόνιζε τις μεταφορές των μεταναστών που θα πραγματοποιούνταν μέσω Ελλάδας και ήταν το κομβικό πρόσωπο στο οποίο απευθύνονταν όσοι ήθελαν να εισέλθουν παράνομα σε ευρωπαϊκές χώρες. Ήταν ο αποκλειστικός διαχειριστής των χρηματικών ποσών που χρησιμοποιούσε η εγκληματική οργάνωση, προκειμένου να ενοικιάζει οχήματα τα οποία χρησιμοποιούνταν στη διακίνηση των μεταναστών. Οι πληρωμές που διαχειριζόταν πραγματοποιούνταν κατά κύριο λόγο με το άτυπο σύστημα μεταφοράς χρημάτων «Hawala».

Κομβικό ρόλο στην ομάδα είχε 31χρονος Έλληνας, ο οποίος χρησιμοποιώντας ελληνικό δίπλωμα οδήγησης και ταυτότητα, ενοικίαζε αυτοκίνητα τα οποία στη συνέχεια παρέδιδε σε άλλα μέλη της ομάδας προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στη παράνομη διακίνηση των μεταναστών.

Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας είχαν διακριτούς ρόλους ως προς την παραλαβή των ενοικιαζόμενων οχημάτων, την παράδοση τους στους διακινητές-οδηγούς, την οδήγηση των οχημάτων και τη διαχείριση του συστήματος «Hawala», δια μέσω καταστήματος MINI-MARKET που διατηρούσαν στην Θεσσαλονίκη.

Στη δεύτερη υποομάδα συμμετείχαν οχτώ από τους κατηγορούμενους, υπό την καθοδήγηση 23χρονου, ήδη έγκλειστου Καταστήματος Κράτησης, ο οποίος διαχειριζόταν τα χρήματα της ομάδας και μεριμνούσε για την παραλαβή και παράδοση των ενοικιαζόμενων οχημάτων, στους διακινητές οδηγούς.

Η ομάδα χρησιμοποιούσε Ταξιδιωτικό Γραφείο στην Αθήνα, με πραγματικό διαχειριστή και μεσάζοντα δύο αλλοδαπούς μέλη της, όπου καταρτίζονταν πλαστά μοριακά τεστ ανίχνευσής covid και διαμοιράζονταν μαζί με τα αντίστοιχα δελτία επιβίβασης, στους υπό μεταφορά μετανάστες.

Η ομάδα διέθετε πλαστογράφο, ο οποίος κατόπιν παραγγελίας, κατήρτιζε πλαστά έγγραφα τα οποία παρέδιδε στους ενδιαφερόμενους, με την ανάλογη χρηματική αμοιβή.

Άλλο μέλος, ήταν υπεύθυνο για την ανεύρεση διαβατηρίων, αδειών διαμονής και δελτίων αιτούντος διεθνούς προστασίας και την αποστολή στους ενδιαφερόμενους, μέσω διαδικτυακών εφαρμογών, εφόσον υπήρχε προσομοίωση του με τον αρχικό κάτοχο (μέθοδος look – alike).

Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας ήταν υπεύθυνα για την ενοικίαση και την οδήγηση των οχημάτων που χρησιμοποιούνταν στην παράνομη διακίνηση μεταναστών.

Στην τρίτη υποομάδα συμμετείχαν 10 από τους κατηγορούμενους, δραστηριοποιούμενη στη διακίνηση ναρκωτικών στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου των Αθηνών, με αρχηγό 21χρονο αλλοδαπό, ο οποίος συντόνιζε την διακίνηση των ναρκωτικών ακόμα και σε σχολικά συγκροτήματα. Για αυτό το λόγο μάλιστα, είχε στρατολογήσει 2 ανήλικους αλλοδαπούς.

Η ομάδα χρησιμοποιούσε ως χώρους διακίνησης, μισθωμένα, διαμερίσματα στο κέντρο των Αθηνών.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα ταυτοποιήθηκε η παράνομη διακίνηση πλήθους αλλοδαπών, ενώ ταυτοποιήθηκε και πλήθος πράξεων διακίνησης ναρκωτικών.

Κατά την επιχείρηση αποδόμησης της οργάνωσης, πραγματοποιήθηκαν παρουσία δικαστικών λειτουργών, 16 έρευνες σε οικίες, 1 σε κατάστημα και 1 σε ταξιδιωτικό γραφείο, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 35 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, -32- εκ των οποίων είχαν υπεξαιρεθεί και αποδόθηκαν στις ιδιοκτήτριες εταιρείες, το χρηματικό ποσό των 57.075 ευρώ , πλήθος από ψηφιακές μήτρες κατάρτισης πλαστών εγγράφων, πλήθος ψηφιακών αποθηκευμένων ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων (κλαπέντα ή απολεσθέντα), 980 γραμμάρια κάνναβης, 80 διαβατήρια και ταυτότητες είτε καταφανώς παραποιημένα, είτε δηλωθέντα ως κλαπέντα – απολεσθέντα, 2 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας, 39 κινητά τηλέφωνα

Οι συλληφθέντες, με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ συνεχίζεται η έρευνα τόσο προς εντοπισμό και σύλληψη των άγνωστων μελών της οργάνωσης αλλά και προς ταυτοποίησης συμμετοχής τους σε περαιτέρω αξιόποινες πράξεις.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αλέξης Κούγιας – Φαίη Σκορδά: «Σφάχτηκαν» στον αέρα – «Γι’ αυτό είσαι μόνη σου»

Μετάλλαξη Όμικρον: Πέντε τα κρούσματα στην Ελλάδα

Δολοφονία σε ζαχαροπλαστείο στη Θεσσαλονίκη: Την πυροβόλησε τρεις φορές για τα… μάτια ενός άνδρα

Πηγή: newsbomb.gr

0 Shares