fbpx

«Το Πρώτο Βήμα»: Συνάντηση επιστημόνων και πολιτών για την αφύπνιση της ελληνικής κοινωνίας

«Το Πρώτο Βήμα – Πορεία προς την Ενότητα», ήταν το κεντρικό θέμα της συνάντησης που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στη Λάρισα ανάμεσα σε επιστήμονες και ενεργούς πολίτες που εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τη δυστοπία που έχει διαμορφωθεί στη χώρα την τελευταία διετία, με αφορμή και την πανδημία.

Ένας ευρύς κύκλος ανθρώπων από όλα τα κοινωνικά φάσματα, καθώς συμμετείχαν γιατροί, επιστήμονες αλλά και κάθε ειδικότητας εργαζόμενοι άνθρωποι, σχηματίστηκε και είχε την πρώτη του συνάντηση με στόχο να εξεταστούν πιθανοί τρόποι παρέμβασης στο τοπίο που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα, αλλά και τον κόσμο, την τελευταία διετία με την πανδημία να έχει συμβάλει καταλυτικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στη Λάρισα συζητήθηκε διεξοδικά, για περισσότερες από οκτώ ώρες, η κοινωνική κατάσταση που έχει επικρατήσει τα τελευταία δυο χρόνια στη χώρα. Μάλιστα, όσοι συμμετείχαν στη συνάντηση συμφώνησαν σύντομα να έχουν και νέα συγκέντρωση στην οποία ευελπιστούν να διευρυνθεί ο κύκλος των ανθρώπων που θα δώσουν το «παρών» από όλες τις κοινωνικές ομάδες. Στόχος είναι, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση, να υπάρξει συντονισμός των προσπαθειών που γίνονται για την αφύπνιση της ελληνικής κοινωνίας, απέναντι στην εξοντωτική πραγματικότητα…

Η δήλωση των συμμετεχόντων αναφέρει:

«Την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022, στο κτήμα «ΕΥΚΑΡΠΙΑ» στη Λάρισα, πραγματοποιήθηκε σύναξη πολιτών, προερχόμενων από διαφορετικούς ιδεολογικούς, επιστημονικούς και επαγγελματικούς χώρους, με σκοπό να αποτελέσει «Το Πρώτο Βήμα» για την πολυπόθητη εθνική ενότητα απέναντι στην κοινωνική κατάσταση των τελευταίων δύο ετών που λαμβάνει πλέον χαρακτηριστικά δυστοπίας. Επιδίωξή μας είναι ο συντονισμός των μέχρι σήμερα καλοπροαίρετων αλλά μεμονωμένων προσπαθειών, και η συνένωσή τους σε μία κοινή πορεία που θα στοχεύει στην αφύπνιση της ελληνικής κοινωνίας. Μια αφύπνιση που είναι απαραίτητη αν θέλουμε να ελπίζουμε σε μια υπεύθυνη αντίσταση των πολιτών απέναντι στη σημερινή πολύ σκληρή – σχεδόν εξοντωτική για κάποια κοινωνικά στρώματα – προσωπική, ψυχολογική, κοινωνική, πολιτική και οικονομική πραγματικότητα.

Βιώνουμε πλέον τη σταδιακή απομείωση των ατομικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την επέκταση της φτωχοποίησης και των ανισοτήτων, και την επιβολή διχασμού που οδηγεί σε αποσάθρωση του πολιτισμού και της κοινωνίας. Μια κοινωνία η οποία, ως κεκτημένο των ευρωπαϊκών αξιών, υπηρετούσε μέχρι σήμερα τον κάθε πολίτη ως ξεχωριστή και αυτεξούσια προσωπικότητα. Καταργείται πλέον η ιδιωτικότητα, η προσωπική ελευθερία επιλογών και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Απειλείται ευθέως ο τρόπος ζωής μας, ο οποίος διαμορφώθηκε μετά από κατακτήσεις αιώνων και πλέον κινδυνεύει από την ανεξέλεγκτη εισβολή του «κράτους εκτάκτου ανάγκης» και την επιβολή τεχνοκρατικής διαχείρισης της ζωής μας με ολοκληρωτικά χαρακτηριστικά.

Τελικός στόχος είναι η αποκατάσταση της κανονικότητας, των δικαιωμάτων και της κοινωνικής συνοχής αλλά και η επανάκτηση της οικονομικής και εθνικής αυτοτέλειας. Προς το σκοπό αυτό, όλοι οι συμμετέχοντες εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να συμβάλουν ΕΝΩΜΕΝΟΙ και με όλες τους τις δυνάμεις, όχι μόνο με κοινές δράσεις και ανάληψη στοχευμένων πρωτοβουλιών αλλά και με μια προσπάθεια για συνεχή διεύρυνση του κύκλου διαλόγου με πρόσωπα που ενστερνίζονται τις ίδιες αγωνίες».

Με το πέρας των εργασιών οι προσκεκλημένοι και συμμετέχοντες παρακάθησαν σε γεύμα το οποίο παρατέθηκε προς τιμήν κάθε ενός εκάστου εκ των προσκεκλημένων συμμετεχόντων από την οικοδέσποινα και φιλοξενούσα στο κτήμα «ΕΥΚΑΡΠΙΑ» την συνάντηση αυτή, κ. Φωτεινή Μπλιάτσου.

Η πρωτοβουλία για την συνάντηση προέκυψε ως άμεση και επιτακτική ανάγκη από την πλειοψηφία των συμμετεχόντων.

Συμμετέχοντες στη συνάντηση:

 1. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ιατρός, Δρ. Καρδιολογίας
 2. ΓΙΑΤΡΑΚΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, Μουσικός Παραγωγός, Επιχειρηματίας
 3. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΑΡΙΑΝΑ, Βιοχημικός
 4. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΙΝΤΖΕ, Συνταξιούχος, Κεραμίστρια
 5. ΚΟΥΒΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Ιατρός, Καθηγητής κλινικής Φαρμακολογίας
 6. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, Δικηγόρος, Δίκαιο Υγείας
 7. ΛΙΑΝΑΚΗΣ ΜΑΝΟΛΗΣ , Πολεοδόμος – Επιχειρηματίας
 8. ΜΑΣΣΑ ΟΛΓΑ, Συνταξιούχος πρ. τηλεοπτική Παραγωγός , Ακτιβίστρια
 9. ΜΑΣΤΟΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Σκηνοθέτης
 10. ΜΠΛΙΑΤΣΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ, Γεωργός
 11. ΜΠΛΙΑΤΣΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ, Εικαστικός
 12. ΝΑΣΤΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Εκπαιδευτικός, Πολιτικός Επιστήμων, Ακτιβιστής
 13. ΝΤΙΛΗΣ ΣΠΥΡΟΣ, Ποινικολόγος, μεταπτυχιακό στην φαρμακολογία
 14. ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ τ. καθ. Πανεπιστήμιο Πατρών
 15. ΠΕΤΡΑΚΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ, Καλλιτέχνης, Ακτιβιστής
 16. ΠΟΥΛΑΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, Αν. Καθ. Βιοχημείας
 17. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΜΠΛΑΝΑΣ, Χημικός Μηχανικός
 18. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ Μ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, Δημοσιογράφος, διευθυντής έκδοσης Πρωινής Νέας Υόρκης
 19. ΦΑΡΣΑΛΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ερευνητής-Ιατρός, Μάστερ Δημόσιας Υγείας
 20. ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ, Μουσικός Παραγωγός, Ακτιβίστρια
 21. ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ, Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω
 22. ΧΙΩΤΙΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, Αρχιτέκτονας Μηχανικός

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 32.694 νέες μολύνσεις – 80 θάνατοι σε 24 ώρες και 640 διασωληνωμένοι

Αποκλειστικό Newsbomb.gr: Ποιοι και γιατί χτύπησαν τον καθηγητή στην ΑΣΟΕΕ

Εκλογές την άνοιξη σκέφτονται στο Μαξίμου: Οι παράγοντες – κλειδιά και οι απρόβλεπτες εξελίξεις

Πηγή: newsbomb.gr

0 Shares