fbpx

Τατάρ: Η αναφορά Νούλαντ σε «Πρόεδρο» δείχνει την πραγματικότητα

Κυπριακό: Η αναφορά της, Βικτόρια Νούλαντ σε «πρόεδρο Τατάρ» και η μετέπειτα απολογία της λέγοντας ότι «ήταν λάθος», σημαίνει αποδοχή της «πραγματικότητας της τδβκ» διεθνώς, υποστήριξε ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος μίλησε για το θέμα αυτό στην τουρκική κρατική τηλεόραση TRT.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Κίπρις ποστασί γράφει ότι ο Τ/κ ηγέτης είπε πως η αναφορά αυτή της Βοηθού Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιας για πολιτικές υποθέσεις «δείχνει ότι είναι φανερό πλέον πως στα διεθνή κέντρα και σε κάποια μέρη της διπλωματίας γίνεται περισσότερο αποδεχτή η πραγματικότητα της τδβκ, λαμβάνει πιο πολύ χώρο και αν θα υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο θα μπορούσε να είναι οπωσδήποτε πάνω σε αυτή την εξίσωση. Επομένως, έχουμε δείξει για άλλη μια φορά πόσο εύστοχο είναι το γεγονός ότι διεξάγουμε την πολιτική μας μέσω της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι ορθή. Ο αγώνας που διεξάγεται εδώ και χρόνια άρχισε να αποδίδει καρπούς».

Έστω και αν αυτό δεν είναι αναγνώριση, είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να υποτιμηθεί, πρόσθεσε. «Εξηγήσαμε πόση αξία έχουν για εμάς οι εγγυήσεις της Τουρκίας για να μπορέσουμε να ζήσουμε σε αυτή την χώρα και πόσο αναγκαία είναι η παραμονή του τουρκικού στρατού στο νησί για συνέχιση της ειρήνης», είπε και υπενθύμισε και την προ δύο μηνών αναφορά του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο ψευδοκράτος ως «τδβκ».

«Επομένως βλέπουμε πόσο εύστοχη και ορθή είναι η νέα μας πολιτική», υποστήριξε προσθέτοντας ότι αλλάζουν τα πράγματα στην Ανατολική Μεσόγειο και είναι πολύ σημαντική η πολιτική της τ/κ πλευράς πάνω σε αυτό το θέμα.

Πρόσθεσε ότι ανέφεραν με επιχειρήματα [στην Νούλαντ] ότι τα ΜΟΕ θα πρέπει να προωθούνται κατά τρόπο που δεν πλήττει την εξουσία των δύο πλευρών. «Στο θέμα του ηλεκτρισμού πρέπει να υπάρξει σύνδεση με την ΕΕ μέσω Τουρκίας. Η σύνδεση με ένα καλώδιο θα μας δώσει πολύ σημαντικές ευκαιρίες. Η διασύνδεσή μας μέσω Τουρκίας πρέπει να γίνει με έγκριση της ΕΕ. Αυτό είναι το μεγαλύτερο σχέδιο για το μέλλον του νησιού. Σημαίνει ανακούφιση των τομέων τόσο για τα ΜΟΕ όσο και οικονομικά» είπε.

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Τατάρ είπε ότι με αυτόν προέκυψε το πόσο νόημα και αξία έχει η πολιτική του. «Όπως όλοι είδαμε, οι Ουκρανοί έμειναν μόνοι. Ούτε η ΕΕ, ούτε οι ΗΠΑ ήταν στο πλευρό των Ουκρανών. Προσπαθούν να κάμψουν τη Ρωσία με κάποιες ενέργειες και εμπάργκο, όμως έγινε ό,τι ήταν να γίνει».

Αντίδραση Ερχιουρμάν

Σε ανάρτησή του στα ΜΚΔ, ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν έγραψε ότι δεν ξέρει αν πρέπει να γελάσει ή να κλάψει τόσο με την αναφορά της κ. Νούλαντ, όσο και με το «αισιόδοξο» σχόλιο του κ. Τατάρ.

Αρχικά, ο ηγέτης της τ/κ αντιπολίτευσης ανέφερε ότι η Βικτόρα Νούλαντ αναφέρθηκε σε «πρόεδρο» Τατάρ και μετά είπε ότι έκανε λάθος και πως «εμείς τον αποκαλούμε κ. Τατάρ». Ο κ. Ερχιουρμάν πρόσθεσε ότι και ο κ. Τατάρ το ερμήνευσε αυτό ως ένδειξη ότι «η αλήθεια της τδβκ γίνεται πιο αποδεκτή» και ότι «ο αγώνας που διεξάγεται εδώ και χρόνια έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς».

«Είμαστε σε κατάσταση που δεν ξέρουμε αν πρέπει να γελάσουμε ή να κλάψουμε με το αισιόδοξο σχόλιο του κ. Τατάρ και από την άλλη με την κ. Νούλαντ» συμπλήρωσε.

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Κυπριακό – Κασουλίδης: Η συνάντηση Νούλαντ με Αναστασιάδη και Τατάρ δείχνει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Πηγή: newsbomb.gr

0 Shares