Σπάρταθλον: Στους πιο σκληρούς υπερμαραθώνιους στον κόσμο – Το αφιέρωμα της Gazzetta dello Sport

Σπάρταθλον: Στους πιο σκληρούς υπερμαραθώνιους στον κόσμο – Το αφιέρωμα της Gazzetta dello Sport

Σπάρταθλον: Μια από τις κορυφαίες αθλητικές εφημερίδες, η ιταλική «Gazzetta dello Sport» πραγματοποιεί ένα μεγάλο αφιέρωμα με τους πιο δύσκολους υπερμαραθώνιους με το Σπάρταθλον να έχει περίοπτη θέση. 

Το δεύτερο κομμάτι του αφιερώματος έχει τίτλο «Από την Ελλάδα στη Βραζιλία: οι πιο σκληροί υπερμαραθώνιοι δρόμου στον κόσμο», με το Σπάρταθλον να έχει ξεχωριστή θέση.

Για την ακρίβεια είναι… πρώτος και καλύτερος! «Είναι ένας υπερμαραθώνιος που διεξάγεται από το 1983, από την Αθήνα στη Σπάρτη. Χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη ζέστη, το μήκος του είναι 246 χλμ. και τα ίχνη του στα χνάρια του Αθηναίου αγγελιοφόρου Φιλιππίδη», σημειώνει χαρακτηριστικά η ιταλική εφημερίδα, αναφέροντας την σχετική ιστορία: «Η γραμμή τερματισμού βρίσκεται μπροστά στο άγλαμα του Λεωνίδα, βασιλιά της Σπάρτης μέχρι το 490 π.Χ. Συνήθως μόνο το ένα τρίτο περίπου των αθλητών που ξεκινούν από την Αθήνα καταφέρνουν να φτάσουν στη Σπάρτη εντός του χρονικού ορίου των 36 ωρών. Είναι σίγουρα ένας εμβληματικός υπερμαραθώνιος που σχεδόν όλοι οι δρομείς υπερμαραθωνίου ονειρεύονται να τρέξουν και να τερματίσουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους».

Μετά το Σπαρταθλον, ακολουθούν…

UltraBalaton (Ουγγαρία): «Από τους πιο σκληρούς υπερμαραθωνίους, τρέχοντας γύρω από τη λίμνη Μπάλατον, τη μεγαλύτερη λίμνη της Κεντρικής Ευρώπης. Ξεκινώντας από τη βόρεια ακτή, οι αθλητές διανύουν συνολικά 210 χλμ. (παλαιότερα η διαδρομή είχε μήκος 221 χλμ.). Η διαδρομή, κατά μέσο όρο επίπεδη, διασχίζει μικρά χωριά και πόλεις. Η ολοκλήρωση του γύρου αυτής της λίμνης, γίνεται στο χρονικό όριο των 32 ωρών».

Badwater (ΗΠΑ): «Ένας υπερμαραθώνιος 135 μιλίων που γίνεται τον Ιούνιο στην Καλιφόρνια. Ξεκινά στην Κοιλάδα του Θανάτου, στο χαμηλότερο υψόμετρο στη Βόρεια Αμερική, με τη λεκάνη του Badwater να βρίσκεται ακριβώς 85 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η άφιξη, από την άλλη, γίνεται μετά από 217 χιλιόμετρα αγώνα, στην κορυφή του όρους Whitney στα 2530 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Εκτός από τη δυσκολία της διαδρομής, είναι η ατμόσφαιρα που κυριαρχεί εκείνες τις μέρες, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, έως 45/53 βαθμούς κελσίου κατά τη διάρκεια της ημέρας και έως 35/38° τη νύχτα. Το χρονικό όριο για την ολοκλήρωση αυτής της αποστολής είναι 48 ώρες».

Brazil (Βραζιλία): «Ένας άλλος πραγματικά ακραίος υπερμαραθώνιος με απόσταση 135 μίλια (217 χιλιόμετρα). Ξετυλίγεται στα βουνά της Σέρα ντα Μαντικέρα, την καταπράσινη οροσειρά χωρίζει το Ρίο ντε Τζανέιρο από την πολιτεία Μίνας Τζεράις και είναι μια από τις λίγες μεγάλες περιοχές που τροπικού δάσους του Ατλαντικού, που υπάρχει ακόμα. Θεωρείται ο πιο δύσκολος αγώνας τρεξίματος στη Βραζιλία. Το ωριαίο όριο για την ολοκλήρωση αυτής της αποστολής είναι 60 ώρες».

Επίσης, γίνεται αναφορά στον «μεγαλύτερο και πιο δύσκολο αγώνα δρόμου στον κόσμο». Πρόκειται για αγώνα που διεξάγεται στη χώρα μας! Ο λόγος για τον «Αθηνά-Σπάρτη-Αθήνα, ένα είδος Σπάρταθλου μετ’ επιστροφής». Το δημοσίευμα αναφέρει ότι: «Τα 245 χλμ. θα διανυθούν πρώτα από την Αθήνα στη Σπάρτη και άλλα τόσα την επιστροφή, προς το σημείο εκκίνησης, συνολικά 490 χλμ. Μια προσπάθεια που μάλλον είναι απερίγραπτη ακόμα και για όσους την έχουν δοκιμάσει και την έχουν βιώσει στο πετσί τους. Το χρονικό όριο για την ολοκλήρωση αυτού του…ταξιδιού είναι 104 ώρες (4 ημέρες και 8 ώρες)».

Τέλος, η Gazzetta dello Sport, σημειώνει : «Αν καταφέρεις να τερματίσεις έναν από αυτούς τους υπερμαραθωνίους, σίγουρα αυτό σε αφορά: “Η κούραση είναι προσωρινή, η υπερηφάνεια διαρκεί για πάντα”».

Gazzetta dello Sport
Το δημοσίευμα της Gazzetta dello Sportgazzetta.it

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός – Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Ραγδαία επιδείνωση τις επόμενες ώρες – Ποιες περιοχές θα πληγούν

Εκλογές ΚΙΝΑΛ αποτελέσματα: Τεράστια η συμμετοχή! Ποιος έχει προβάδισμα – Πού και πώς ψηφίζουμε

Συγκινεί ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος: Τι δεν πρόλαβε να πει στη γυναίκα του (video)

Πηγή: newsbomb.gr