Σοκ στον αθλητισμό: 37 καταγγελίες αθλητών για κακοποίηση – Εμπλέκονται κι εν ενεργεία προπονητές

Ενόργανη Γυμναστική

Ένα χρόνο μετά τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου, οι καταγγελίες στο χώρο του αθλητισμού έχουν πάρει μορφή «χιονοστιβάδας».

Ο δικηγόρος, Αλέξανδρος Αδαμίδης, μιλώντας στο One Channel, αναφέρθηκε στις καταγγελίες και αθλητριών από προπονητές τους. Οι αριθμοί προκαλούν σοκ…

Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 37 καταγγελίες, οι οποίες αφορούν περίπου 40 προπονητές, με τον Αδαμίδη, μάλιστα, να εξηγεί πως «υπάρχουν καταγγελλόμενοι που καταγγέλλονται από περισσότερους από έναν αθλητές».

Το ακόμα πιο συγκλονιστικό είναι ότι όπως αναφέρει ο δικηγόρος, «από τους καταγγελλόμενους περίπου οι μισοί είναι σήμερα εν ενεργεία προπονητές και προπονήτριες, εκ των οποίων κάποιοι από αυτούς έχουν σχέση με την ομοσπονδία ακόμα και σήμερα».

«Δεν έχει κληθεί κανένας να δώσει εξηγήσεις»

Ο Αλέξανδρος Αδαμίδης τόνισε ότι οι καταγγελίες αφορούν και για σεξουαλική κακοποίηση, ενώ πρόσθεσε ότι μέχρι τώρα δεν έχει κληθεί κανένας για να δώσει εξηγήσεις. «Η λογική θα έλεγε ότι εφόσον οι Ομοσπονδία έχει στα χέρια της τις καταγγελίες των αθλητών και των αθλητριών, στις οποίες αναφέρονται ονοματεπώνυμα, πράξεις και διευθύνσεις θα ήταν λογικό να έχουν κληθεί να δώσουν κάποιες εξηγήσεις. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει κληθεί κανένας», ανέφερε αρχικά και συνέχισε: «Δεν έχει κληθεί κανένας να δώσει εξηγήσεις. Από 28 Οκτωβρίου τα ονόματά τους είναι γνωστά και στην Γυμναστική Ομοσπονδία και στον υφυπουργό Αθλητισμού και στον ΓΓ Αθλητισμού και στην Ολυμπιακή Επιτροπή» συμπλήρωσε.

«Όλοι ήξεραν ότι παρενοχλούσε αθλήτριές του»

Η Μαρία Παπάκου στις συγκλονιστικές αποκαλύψεις που έκανε είχε αναφέρει ότι: «το ήξεραν όλοι και κανείς δεν έκανε τίποτα». Όπως τόνισε: «Ήξεραν όλοι ότι ο αρχιπροπονητής της Εθνικής ομάδας της ενόργανης γυμναστικής κακοποιούσε συστηματικά και παρενοχλούσε σεξουαλικά καθημερινά τις αθλήτριές του, μικρά κοριτσάκια 11, 12 ετών. Αλλά ούτε ένας, δεν έκανε κάτι για να τις γλυτώσει από τα χέρια του», για να συμπληρώσει: «Μετά από πολύ καιρό έτυχε και βρέθηκα με την παλιά μου προπονήτρια και μου έκανε την εξής ερώτηση “τελικά ο συγκεκριμένος άνθρωπος σε στρίμωξε; γιατί είχαμε αυτήν την απορία” και της είπα “το ξέρατε όλοι και κανείς δεν έκανε τίποτα;”». Όπως αποκάλυψε ο κ. Αδαμίδης, μετά τα όσα είπε η Μαρία Παπάκου, μαζί επικοινώνησε η νομική σύμβουλός του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και γίνονται ενέργειες.

«Να αποδοθεί δικαιοσύνη για οτιδήποτε ανάρμοστο»

Η ελληνική γυμναστική ομοσπονδία τοποθετήθηκε, μέσω ανακοίνωσης της, για το θέμα. Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΓΟ

«Η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία παρακολουθεί με ανησυχία και επαγρύπνηση, μέσω της δημοσιοποίησης στα ΜME, καταγγελίες πρώην αθλητών-αθλητριών της ενόργανης γυμναστικής για κακοποιητικά περιστατικά τα οποία ισχυρίζονται ότι υπέστησαν από προπονητές-προπονήτριες κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής τους θητείας.

Η διοίκηση της Ε.Γ.Ο. εκφράζει την απογοήτευσή της, καθώς μήνες μετά τις καταγγελίες, οι οποίες έγιναν για πρώτη φορά και κοινοποιήθηκαν στην Ομοσπονδία στις 7 Απριλίου 2021, το θέμα διαιωνίζεται κλιμακούμενο, ενώ έχουν γίνει όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες από πλευράς της Ομοσπονδίας για τη διαλεύκανση των καταγγελλόμενων περιστατικών, αλλά και από την πλευρά της πολιτείας με τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, κατόπιν παραγγελίας του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένουμε.

Αμέσως μετά τις πρώτες καταγγελίες συγκλήθηκε, με εντολή του Προέδρου, κ. Αθανασίου Σταθόπουλου, έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο. Ομόφωνα αποφασίστηκε η συγκρότηση Τριμελούς Επιτροπής από μέλη του Δ.Σ. για την διερεύνηση των καταγγελιών.

Η επιτροπή τέθηκε στη διάθεσή των καταγγελλόντων, ώστε εκείνοι να μπορέσουν να παράσχουν, με απόλυτη εμπιστευτικότητα, συγκεκριμένα στοιχεία αναφορικά με τα πρόσωπα, τον χρόνο, τον τόπο και τις συνθήκες τέλεσης των καταδικαστέων πράξεων που καταγγέλλουν, προκειμένου η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία να προχωρήσει σε περαιτέρω διερεύνηση των πραγματικών περιστατικών και να επιβάλλει τυχόν πειθαρχικές κυρώσεις.

Μετά την άκαρπη παρέλευση δεκαπέντε ημερών από τη σύσταση της Τριμελούς Επιτροπής, χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι καταγγέλλουσες αθλήτριες δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση μας να προσέλθουν και να καταθέσουν αρμοδίως, η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία, στις 23 Απριλίου 2021 διαβίβασε τον φάκελο καταγγελιών στην Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος, Ηθικής και Δεοντολογίας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Προέδρου αυτής, ώστε να επιληφθεί των καταγγελιών, αλλά και σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 35 του Καταστατικού της Ομοσπονδίας μας.

Έκτοτε, η Ε.Γ.Ο., έχοντας εμπιστοσύνη στα θεσμικά όργανα της Πολιτείας, και στην προσπάθεια της να διαφυλάξει τα μέλη της μεγάλης οικογένειας της Ελληνικής Γυμναστικής, έχει κρατήσει χαμηλούς τόνους προσπαθώντας να μη στιγματιστούν συλλήβδην το άθλημα και οι Έλληνες προπονητές, οι οποίοι έχουν χαρίσει στη χώρα μας Ολυμπιακά, Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά μετάλλια.

Ωστόσο με θλίψη και απογοήτευση η Ομοσπονδία παρακολουθεί δημόσιες εμφανίσεις, δηλώσεις και καταγγελίες στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πρώην αθλητών και αθλητριών, οι οποίοι-ες ρίχνουν σκιές στο άθλημα της Γυμναστικής χωρίς να κατονομάζουν συγκεκριμένα πρόσωπα, ενώ οι ίδιοι αναιτιολόγητα αγνόησαν και δεν προσήλθαν ενώπιον των οργάνων της Ομοσπονδίας, δεν αναμένουν το αποτέλεσμα της διενεργούμενης προκαταρκτικής εξέτασης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, προτιμώντας αντ’ αυτών την εύκολη οδό της δημιουργίας εντυπώσεων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία αναμένει με ενδιαφέρον τη διερεύνηση των πραγματικών περιστατικών από την Ελληνική Δικαιοσύνη και με το ίδιο πάντοτε ζητούμενο: Όλα στο φως, με ονόματα και στοιχεία, για να αποδοθεί δικαιοσύνη για οποιαδήποτε ανάρμοστη συμπεριφορά, αλλά και για να προστατευθεί το υγιές κύτταρο του αθλήματος της Γυμναστικής από κάθε άδικη και αστήρικτη κατηγορία».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: «Έκρηξη» με 641 εισαγωγές στα νοσοκομεία

Κορονοϊός: Στα ύψη η θετικότητα στη χώρα – 31.512 κρούσματα σε παιδιά με κλειστά τα σχολεία!

Survivor Spoiler 5/1: Ποιος αποχωρεί σήμερα από τους Διάσημους

Πηγή: newsbomb.gr