fbpx

Σκρέκας για μέτρα κατά της ενεργειακής ακρίβειας: Αύξηση μέχρι €3 για 8 στα 10 νοικοκυριά

Στα μέτρα που θα ανακοινωθούν κατά των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο αναφέρθηκε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας

Την εκτίμηση ότι με την διπλή παρέμβαση της κυβέρνησης για τις αυξήσεις στο κόστος ενέργειας που θα ανακοινωθεί στις 11 το πρωί και θα φτάνει σε ύψος τα 500 εκατ. ευρώ η επιβάρυνση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι μικρή για 8 στα 10 νοικοκυριά εξέφρασε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Όπως είπε ο κ. Σκρέκας μιλώντας στην ΕΡΤ λίγο πριν τις κοινές ανακοινώσεις του με τον Χρήστο Σταϊκούρα, 8 στα 10 νοικοκυριά θα δουν αύξηση που δεν θα ξεπερνά τα 2 -3 ευρώ στους λογαριασμούς τους όσον αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα με τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την απορρόφηση των πρωτοφανών ενεργειακών ανατιμήσεων.

«Θα ανακοινώσουμε μια αναθεωρημένη, επικαιροποιημένη στήριξη, δεν μπορούμε να είμαστε αμέτοχοι στις τιμές που αλλάζουν κάθε μήνα. Συστήσαμε για αυτό το λόγο το Ταμείο Μετάβασης, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και ανάλογα προσαρμόζουμε τη στήριξή μας στα νοικοκυριά» είπε ο κ. Σκρέκας επιβεβαιώνοντας όσα έγραφε νωρίτερα το Newsbomb.gr ότι η διπλή παρέμβαση θα αφορά τόσο το επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης όσο και την επιβάρυνση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς, όπως είπε, θα γίνει απευθείας επιδότηση για πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα ή πέλλετ.

Αναφερόμενος στο τι συμβαίνει στις διεθνείς αγορές ο κ. Σκρέκας είπε ότι είναι πέρα από κάθε λογική κάνοντας ειδική αναφορά στην τιμή του φυσικού αερίου, όπου από τα 20 ευρώ ανα κιλοβατώρα έφτασε και στα 100 ευρώ, δηλαδή πενταπλασιάστηκε.

Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν

Η πρώτη παρέμβαση θα αφορά στο επίδομα θέρμανσης με ενιαίο πλαίσιο στην επιδότηση των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, καυσόξυλα, πέλετ κ.λπ και η δεύτερη στην πρόσφατα ψηφισμένη επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι επιβαρύνσεις για τα νοικοκυριά από τη συνεχή αύξηση των τιμών του ρεύματος κλιμακώνονται, καθώς η χονδρική τιμή κινείται συνεχώς υψηλότερα, υπό την επίδραση του ράλι της τιμής του φυσικού αερίου. Προχθές η μέση χονδρική τιμή καθορίστηκε στα 204 ευρώ, με μια ημερήσια αύξηση κατά 14,6%. Μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει ενσωματωθεί στα περισσότερα συμβόλαια των καταναλωτών, οι αυξήσεις αυτές θα περάσουν στους λογαριασμούς το επόμενο διάστημα. Αντίστοιχα, το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να αρχίσει να διατίθεται με τιμές τουλάχιστον 20% αυξημένες σε σχέση με πέρυσι. Σε δυσχερή θέση βρίσκονται επίσης 500.000 καταναλωτές που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Σημειώνεται πως για διαμέρισμα 80 τ.μ., με κατανάλωση 500 κυβικά μέτρα και με αυτόνομη θέρμανση ο καταναλωτής κατέβαλλε 208,27 ευρώ, ενώ το Σεπτέμβριο κλήθηκε να πληρώσει 393,5 ευρώ.

Υπό αυτές τις συνθήκες στην κυβέρνηση αποφάσισαν υψηλότερο ποσό της επιδότησης. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη αναγγελία ήταν για ενίσχυση της τιμής της κιλοβατώρας με 0,03 ευρώ ανά κιλοβατώρα ή 30 ευρώ ανά Μεγαβατώρα κάθε μήνα για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης. Αυτό έβγαζε ένα ποσό της τάξεως των 9 ευρώ ανά λογαριασμό. Σύμφωνα με πληροφορίες η επιδότηση θα ανέλθει σε περίπου 0,045 ευρώ ανά κιλοβατώρα ή 45 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ήτοι 13,5 ευρώ ανά λογαριασμό.

Παράλληλα αποφασίστηκε η αύξηση του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης με ταυτόχρονη αναπροσαρμογή κατά 20% – 30% των εισοδηματικών κριτηρίων, με στόχο να αυξηθεί το ποσό του επιδόματος ανά νοικοκυριό και να διευρυνθεί η περίμετρος των δικαιούχων. Η βάση υπολογισμού του επιδόματος θα αυξηθεί στα 264 ευρώ από 220 ευρώ, ενώ το εισοδηματικό όριο για τους άγαμους θα ανέβει στα 15.000-16.000 ευρώ από τα 12.000 ευρώ που είναι σήμερα, για τα ζευγάρια στα 24.000 – 26.000 ευρώ και στα 26.000 – 28.000 ευρώ από 22.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες. Επίσης, προβλέπεται υψηλότερη προσαύξηση για τα τέκνα από τα 2.000 στα 3.000 ή και στα 4.000 ευρώ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η στιγμή της πτώσης του αεροπλάνου του Ρουμάνου μεγιστάνα στην Ιταλία – Ξεκληρίστηκαν 2 οικογένειες

«Θερμό» επεισόδιο: Τι ετοιμάζουν οι Τούρκοι; Κινητικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο – Τους περιμένουμε!

Ο καιρός τρελάθηκε: Πού θα δείξει 30 βαθμούς μετά την κακοκαιρία «Αθηνά» – Η πρόγνωση Αρναούτογλου

Πηγή: newsbomb.gr

0 Shares